Afacerile din România ale iordanianului expulzat pentru propagandă în favoarea grupării Stat Islamic

Data publicării:
Untitled-6

Iordanianul s-a stabilit în România în anul 1991. Jamal Shalash era interesat de problemele comunității arabe din Constanța și participa la dezbateri pe această temă.

În urmă cu cinci ani a început să meargă la seminariile unui ONG pentru străini stabiliţi la malul mării. Aici, spun cei care l-au cunoscut, şi-a arătat altă faţă decât cea pentru care e acuzat acum.

„Era văzut, cumva, drept o persoană reprezentantivă pentru comunitatea de origine arabă din Constanţa. De fiecare dată când a fost prezent, intenţia era de a reprezenta comunitatea, practic de a colecta problemele cu care se confruntă comunitatea arabă şi a le dezbate”, spune Cosmin Bârzan, preşedintele Centrului de Informare și Consiliere pentru Migranți, Constanța.

Din spusele președintelui Centrului, Jamal îşi dorea foarte mult să îşi ajute semenii să se integreze în societate. Era comunicativ, spune el, şi niciodată nu s-a purtat ciudat. Cât despre afacerile sale, Cosmin Bârzan ştia doar că avea o firmă care se ocupa de turism.

Firma Your Hotels, cu sediul social în Capitală, avea mai multe puncte de lucru în Constanţa.

Jamal Shalash îşi derula o parte dintre afaceri în acest lanţ hotelier situat la ieşirea din staţiunea Mamaia, spre Năvodari. O perioadă, el a fost şi directorul general al firmei care deţine acest complex.

Jamal Shalash şi soţia sa au încercat să dezvolte afaceri în mai multe domenii.

Omul de afaceri a avut şi un restaurant în centrul oraşului Constanţa ce avea specific oriental şi care a funcţionat timp de aproximativ doi ani. Anul acesta, Jamal a renunţat la afacere, iar acum spaţiul este de închiriat.

În plus, Shalash a fost partener în mai multe afaceri cu persoane al căror nume a fost legat de gruparea teroristă Hezbollah. Jamal Shalash şi soţia lui au fost asociaţi în mai multe firme cu fraţii Hassan şi Mehdi Awdi, condamnaţi pentru delapidare. Cei doi sunt, de asemenea, cercetaţi pentru falimentare RODIPET.

Soţii Shalash au făcut afaceri cu firma Monalisa Investments, prin intermediul căreia fraţii Awdi au preluat mai multe companii de stat, precum CFR Mesagerie, Rodipet şi Aluniş. Ei apar şi în acţionariatul firmei Publicaţia Femeia SRL, controlată tot de fraţii Awdi, care a vândut, în 2006, revista „Femeia" către grupul Sanoma Hearst.

Jamal a fost declarat indezirabil pentru o perioadă de 15 ani după ce SRI, care îl urmărea încă de anul trecut, a descoperit că era simpatizant al grupării teroriste Stat Islamic. Mai mult, ofiţerii susţin că iordanianul s-ar fi arătat dispus să participe la acţiuni împotriva României. Decizia dată de Curtea de Apel este executorie, cu toate că Shalash poate face recurs în termen de zece zile. Bărbatul a fost ridicat din locuinţa sa de la malul mării şi dus în arestul IPJ Constanţa. De acolo a fost dus direct la Bucureşti şi expulzat dn ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri