Agricultorii avertizează: Avem mai puţine fructe şi grâu din cauza ploilor. Ministrul Daniel Constantin: „Nu sunt probleme”

Data publicării:
recolta

Ploile din ultimele săptămâni ne-ar putea lăsa fără fructe în acest an. Producătorii spun că livezile au fost afectate de cantităţile mari de apă. Mare parte din primele fructe ale verii - cireşele şi vişinele - s-au stricat înainte de a fi culese. Agricultorii se plâng şi că o parte din recolta de grâu a mucegăit pe câmp, aşa că nici vorbă de o producţie-record anul acesta, cum anunţa Comisia Europeană şi marii comercianţi.

Domnul Florin Oprea va recolta anul acesta mai puţin grâu de calitate. O mare parte a mucegăit pe câmp, aşa că banii pe care îi va primi la vânzarea grâului nu vor fi la fel de mulţi ca anul trecut. Nu este singurul fermier care are de suferit din cauza vremii capricioase. Recolta de grâu va fi mai mică, în ciuda previziunilor optimiste ale Comisiei Europene şi ale comercianţilor de cereale, care se aşteptau la o producţie-record de 7,4 milioane de tone. Estimările sunt cu circa 20% mai reduse acum.

Şi proprietarii de livezi semnalează pagube însemnate. Domnul Gheorghe Sichitiu are o livadă de două hectare cu cireşi. Strânge 40 de kilograme de cireşe pe zi, faţă de 150, cât ar fi strâns într-un an bun. Aşa că în pieţe sunt mai puţine cireşe şi vişine, dar preţurile sunt aceleaşi ca la începutul verii. Cele de calitate vin din import, iar cele crăpate se vor vinde la preţ mic, pentru gemuri şi compoturi.

În ciuda problemelor din ţară, oficialii susţin că ploile nu au stricat recoltele. Iată un dialog între premierul Victor Ponta şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la ultima şedinţă de Guvern:

Victor Ponta: Marea mea speranţă e că această ploaie nu va afecta agricultura. Deocamdata nu sunt probleme, nu?

Daniel Constantin: Nu sunt probleme până acum şi cred că nu o să fie nici în perioada următoare.

Cei mai afectaţi sunt fermierii din sudul şi estul ţării, unde va ploua în continuare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri