Alin Trășculescu și-a dat demisia din calitatea de deputat

Data publicării:
2011 20alin 20trasculescu-34303

Actualizare 12.42. Alin Trășculescu a demisionat din Parlament.

„Din respect pentru instituția Parlamentului și pentru cetăţenii judeţului Vrancea vă anunţ că îmi dau demisia din Parlamentul României şi mă pun la dispoziţia justiţiei”, a declarat Trășculescu.

Gestul lui a lăsat practic fără obiect şedinţa Camerei Deputaţilor.„Având în vedere cererea deputatul şi prevederile regulamentului, suspend şedinţa şi să construim proiectului pentru vacantarea postului de deputat”, a spus președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, după ce Alin Trășculescu și-a anunțat demisia.

După publicarea documentului privind demisia deputatului, procurorii DNA pot începe urmărirea penală și pot cere arestarea lui Trășculescu, care rămâne fără imunitatea parlementară. Competența de soluționare rămâne la Înalta Curte de Casație și Justiției, pentru că faptele de care este acuzat ar fi fost făcute în timpul mandatului de parlamentar.

În așteptarea unei decizii întârziate

Colegii deputatului din grupul parlamentar al PDL s-au reunit în şedinţă pentru a stabili cum vor vota în plen. Democrat-liberalii au declarat în ultimele zile că nu-l vor apăra pe Alin Trăşculescu, ceea ce s-a confirmat în decizia lor de azi.

„Decizia politică a grupului PDL și a colegilor mei este de a susține propunerea procurorului general de ridicare a imunității, fiind consecvenți punctului pe care l-am avut întotdeauna: nimeni nu trebuie să fie mai presus decât legea și cel care va hotărî dacă colegul nostru este vinovat este instanța de judecată”, a declarat liderul PDL Mircea Toader.

Liderul PDL, Vasile Blaga, a anunţat deja că partidul său îi retrage sprijinul politic iar deputaţii vor vota pentru începerea urmăririi penale.

Victor Ponta a declarat că la nivelul grupului USL s-a decis susținerea poziției Comisiei juridice, respectiv un aviz favorabil.

Alin Trăşculescu este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. În perioada noiembrie 2010- noiembrie 2012, când ocupa funcţiile de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene din Vrancea a Partidului Democrat Liberal, deputatul ar fi pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale sum de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 de euro, în schimbul mai multor contracte cu statul.

Procedura prevede că procurorii anticorupție trebuie să solicite Camerei Deputaților aviz pentru arestarea preventivă a lui Alin Trăşculescu. După ce primeşte aviz din partea Comisiei juridice de la Cameră, aceasta este analizată în plen, care votează asupra cererii.

Dacă votul este pozitiv, se aprobă cererea procurorilor, aceştia putându-se îndrepta apoi către instanța supremă, pentru a solicita arestarea preventivă pentru 29 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri