Antrenamentele piloților ucraineni pe avioane F-16 în România ar putea începe chiar de luna viitoare. A fost desemnată o bază aeriană

Data publicării:
F-16 Fighting Falcons await to launch for a training mission.
Avioane F-16. Foto: Profimedia Images

România ar putea începe antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 chiar de luna viitoare, potrivit unei surse familiare cu discuțiile în curs, transmite CNN

O bază aeriană din țară a fost desemnată pentru instruire. 

În prezent, România are 16 avioane F-16, iar alte 32 sunt așteptate să sosească din Norvegia până la sfârșitul anului 2024. 

Sursa a precizat că pregătirile includ o cerere din partea României pentru un simulator de zbor F-16 de la producătorul avionului, Lockheed Martin. 

România are aproximativ zece instructori români calificați care au efectuat peste 2.000 de ore de zbor cu acest model de avion. Trei sau patru avioane din actuala escadrilă de F-16 a României ar putea fi folosite la un moment dat în misiunea de antrenament, a adăugat sursa. 

Durata programului de antrenament urmează să fie stabilită, dar ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat marți că speră că vor exista rezultate în termen de șase luni. 

Marți, la summitul NATO din Lituania, Reznikov a semnat cu 11 membri ai coaliției un memorandum în care sunt prezentate condițiile de pregătire pentru avioanele de luptă: Danemarca, Olanda, Belgia, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Regatul Unit.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri