Arafat, după incendiul din Pasajul Unirii: Când vezi că mașina ia foc, nu stai și caști gura. Nu mori neapărat de la foc, ci de la fum

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat
Raed Arafat a spus că activitatea care se desfăşura la stația GPL era una ilegală. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, la Digi FM, că „la incendii nu se moare neapărat de la foc, se moare de la fum!”, acesta atenționând că în situații precum deflagrația izbucnită la o mașină din Pasajul Unirii „nu treci lângă ea, nu stai să o filmezi, nu stai și caști gura”.

Mai mulți oameni aflați în pasaj au preferat să filmeze incendiul în loc să se evacueze rapid, mai ales că flăcările se extindeau rapid, iar pasajul a fost cuprins de un fum dens.

„În mod normal aici trebuie să fie fiecare mașină dotată cu stingător și să aibă fiecare mașină stingător. Când vezi că mașina ia foc rapid și nu poate fi controlată, atunci pleci de acolo, te evacuezi. Nu treci lângă ea, nu stai să o filmezi, nu stai și caști gura să vezi ce se întâmplă, tu fiind expus pericolului. În primul rând se vedea că se cumulează fum. Oamenii trebuiau să plece din zonă, fumul este foarte toxic.

La incendii nu se moare neapărat de la foc, se moare de la fum, oamenii se intoxică”, a spus șeful DSU.

Raed Arafat precizează, la Matinalii Digi FM, că flăcările nu puteau fi stinse doar cu stingătoare de mașină. Mai mult, adaugă faptul că pasagerii autoturismului afectat au procedat foarte bine când s-au autoevacuat:

„Cred că comportamentul nostru trebuie să fie: 1. Ajutăm pe oamenii care erau în mașină, trebuie să plece din mașină. Au plecat rapid de acolo. 2. Să fie evacuat tunelul până ajung pompierii, care durează câteva minute în astfel de situații, exact cum s-a întâmplat aici.

Pompierii au ajuns rapid, fumul era destul de dens, pompierii au intrat, au căutat dacă mai sunt persoane în interior și au mai scos persoane din interior și au stins incendiul”.

O mașină a luat foc marți în Pasajul Unirii din Capitală. Fumul gros a acaparat pasajul, iar oamenii au ieșit pe jos abandonându-și mașinile. Nimeni nu a fost rănit, însă mai bine de două ore, traficul a fost paralizat în Capitală. În mașina care a luat foc în mers se afla și un copil mic.

Traficul în Pasajul Unirii, pe sensul de mers Universitate-bulevardul Dimitrie Cantemir, va fi sistat până joi, 20 octombrie, pentru evaluarea şi remedierea de către echipele de specialişti a daunelor produse.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri