Au depozit de gaze în subteran, dar se încălzesc cu lemne

Data publicării:
08122012 20gaze-37523

Prea sărmani ca să poată achita racordarea, ei speră de trei decenii că, într-o buna zi, cineva le va duce şi lor civilizaţia în casă.

Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa, este locul unde, sub pamânt, este stocat un miliard de metri cubi de gaze, pentru consumul de iarnă al ţării. E adus din zăcămintele românești şi din Rusia. Oamenii din comună se încălzesc însă cu lemne.

„Degeaba avem gaze, degeaba avem perna aici în comună, gaze nu ne bagă şi nouă”, spune un localnic.

Sătenii care vor să se racordeze la gazul stocat sub glia lor ar trebui să plătească 6.000 de lei de gospodarie.

„Majoritatea locuitorilor sunt trecuţi de 50-60 de ani şi vă daţi seama că veniturile lor din pensii sunt foarte mici, iar în unele locuri deloc. Eu în fiecare iarnă duc la peste 50-60 de familii lemne de foc”, spune Eftimie Simion, primar.

O căruţă cu lemne costă 800 de lei şi ajunge cam o lună, pentru o gospodărie. Racordul de gaz ar costa cât lemnele pe două ierni.

Primarul localităţii spune că nu are bani să facă infrastructura, adică să tragă ţevi şI să racordeze casele oamenilor. Un posibil investitor ar putea racorda comuna la o reţea de gaze, dar numai dacă primeşte garanţia că se vor racorda jumătate plus unul dintre locuitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri