Avarie majoră de curent electric în nord-vestul țării. Emisii degajate de instalațiile Azomureș

Data actualizării: Data publicării:
Virgil Popescu: Nu e normal ca oamenii să stea la coadă. Soluția găsită de ministru pentru cei care vor facturi mai mici la curent
Foto: GettyImages

Pană majoră de curent electric în nord-vestul țării. Mai multe județe au fost afectate de o avarie în alimentarea cu energie electrică, au confirmat surse oficiale din Transelectrica. Oamenii se plâng că aparatele electrocasnice au fost avariate.

ACTUALIZARE 16:50 - „Este vorba despre o avarie de sistem pe interconexiuni. Deocamdată nu ştim exact cauzele, dar le vom analiza. Este o problemă zonală, în nord-vestul ţării. Alimentarea cu energie a fost restabilită aproape în totalitate în acest moment (la ora 16:20)”, au precizat responsabilii Transelectrica.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş a anunţat, vineri, că norul degajat în urma opririi de urgenţă a instalaţiilor de pe platforma combinatului Azomureş, din cauza avariei la sistemul naţional de transport al energiei electrice, nu a afectat calitatea aerului din Târgu Mureş şi din împrejurimi.

Citiți și:
Transelectrica: Cauzele penei de curent din nord-vest vor fi analizate la nivel european. Au fost probleme și în alte țări

Avaria din N-V țării a fost cauzată de un incident în rețeaua europeană, care a fost separată în două. A fost lansată o investigație


Echipamentele de telecomunicații ale rețelelor fixe și mobile ale DIGI au funcționat fără întreruperi și nu au fost afectate de pana majoră de curent

Echipamentele de telecomunicații din punctele de agregare ale rețelelor fixe și mobile ale DIGI au funcționat fără întreruperi și nu au fost afectate de pana majoră de curent produsă vineri, 8 ianuarie 2021, în zona de centru și nord-vest a țării. Clienții noștri au putut beneficia fără dificultăți de serviciile de comunicații prin fibra optică DIGI, pe măsură ce alimentarea cu energie electrică a fost reluată, în fiecare imobil/locuință, de către furnizorul de curent electric al utilizatorilor. Local, au fost afectate anumite site-uri ale rețelei mobile, pentru perioade scurte de timp.

Magistralele de fibră optică și punctele de agregare/distribuție ale rețelelor DIGI pentru serviciile de internet, televiziune, telefonie mobilă și fixă sunt protejate pe trasee multiple și compania noastră a implementat sisteme de back-up special concepute pentru situațiile în care se semnalează pene de curent sau avarii. De asemenea, compania noastră folosește sisteme de protecție a alimentării cu energie electrică pentru echipamentele din toate punctele de agregare. Acestea sunt dotate în standardul de implementare cu UPS-uri pentru protecție în cazul întreruperilor de curent electric de scurtă durată și sunt prevăzute cu generatoare electrice, care intră automat în funcțiune în cazul avariilor electrice de durată mai mare.


Știrea inițială:

În prezent dispeceratul național caută soluții pentru remedierea problemelor.

Presa locală raportează întreruperi în alimentarea cu electricitate în cea mai mare parte a orașului Sibiu.

Alte publicații vorbesc despre întreruperi în tot nord-vestul țării.

O postare a combinatului chimic Azomureș vorbește despre eliberarea unei cantități de substanțe chimice în aer.

„Avaria din sistemul național de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalații de pe platformă. Oprirea s-a desfășurat în condiții de siguranță. Vom reveni cu detalii. O întrerupere neașteptată a energiei electrice din sursă externă a determinat oprirea/punerea în siguranță a instalaților de pe platforma Azomureș. Drept urmare, în zona platformei poate fi observat un nor de culoare brun/roșcat, cauzat de oprirea uneia dintre instalațile de producere a acidului azotic. Menționăm că nu există pericol pentru angajați și pentru comunitatea locală. Autoritățile cu atribuții în domeniu au fost anunțate”, a anunțat combinatul.

Au fost afectate șase județe - Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu.

Oamenii din orașele transilvănene - Cluj-Napoca, Bistrița, Sibiu, Târgu-Mureș, Turda spun că le-au fost afectate centralele de încălzire și aparatele electrocasnice din cauza fluctuației de tensiune. În orașe nu mai merg lifturile, semafoarele și alte instalații alimentate cu energie electrică. 

O explicație ar fi că a cedat un stâlp de înaltă tensiune care aparținea Transelectrica. 

De asemenea, unele rețele de telefonie au fost afectate de pana de curent, la fel internetul.  

Transelectrica anunță că se lucrează la avarie.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri