Banii, cauza crizei de vaccin anti-TBC

Data publicării:
23112012 20bani-34963

După ce Ministerul Sănătăţii a decis să suspende vaccinarea anti tuberculoză, mii de nou-născuţi nu vor mai putea fi imunizaţi împotriva acestei boli.

În astfel de momente se vede importanța strategică a Institutului Cantacuziono. Vaccinul produs aici dădea reacții adverse de doar 0,6 %, în vreme ce vaccinul din Danemarca de 2 %. Însăaici nu se mai produce vaccinul de trei ani, acum se fac lucrări de reamenajare, va mai dura un an până este realuată producția.

În 1925, Ioan Cantacuzino a adus tulpina bacilului de la Institutul Pasteur de la Paris. Din 1926 și până în 2009, vaccinul anti-TBC a fost produs neîntrerupt de instititut. Linia de producţie a fost oprită însă acum trei ani, pentru că nu respecta normele. Se lucrează la modernizarea ei şi, după numeroase obstacole, e aproape gata. Intrarea în noua secţie este strict controaltă, fluxurile de fabricaţie respectă toate normele europene şi există aparate noi de sterilizare. Mai sunt de pus la punct doar câteva încăperi. La final ar trebui să se facă o inspecţie de autorizare şi, dacă totul e în ordine, să se dea drumul la producţie.

Pentru începerea producţiei este nevoie însă de două milioane de lei, bani pe care institutul nu îi are. De când nu mai produce nimic, conturile sunt goale. Banii ar putea veni de la minister, dar deocamdată nu s-a întâmplat acest lucru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri