Bihor. Lemnul furat, singura sursă de venit

Data publicării:
5111635-Mediafax Foto-Thomas Dan

De două de săptămâni, reprezentanţii Corpului de Control al Regiei Naţionale a Pădurilor fac verificări legate de exploatarea lemnului în zona Dobreşti. Totul a început de la o reclamaţie adresată ministrului Pădurilor, Lucia Varga.

Sătenii îi acuză pe foştii angajaţi ai Ocolului Silvic Dobreşti că fac afaceri cu lemnul furat, dar, în acelaşi timp, recunosc că pădurea statului este o importantă sursă de venit pentru oamenii din sat care nu au locuri de muncă. Pentru a evita pe viitor astfel de defrişări, ministrul Lucia Varga propune un nou cod silvic prin care amenzile şi pedepsele să fie mult mai mari.

Pădurea de lângă satul Dobreşti are mai bine de 9.000 de hectare. Doar anul trecut, de aici au fost furaţi peste 25.000 de metri cubi de lemn.

Neregulile au ieşit la iveală în urma unei plângeri anonime trimise la ministerul Agriculturii, ce reclamă faptul că aproape zilnic, căruţe încărcate cu buşteni ieşeau din pădure. Odată ajuns în sat, corpul de control trimis de ministrul Pădurilor a constatat o serie de nereguli în rândul angajaţilor Ocolului Silvic. Unii dintre angajaţi ştiau că sătenii taie pădurea, însă au închis ochii.

Noi care suntem puşi să apărăm pădurea, nu reuşim, având în vedere că e o suprafaţă atât de mare”, a spus Ioan Mihiţ - şeful Ocolului Silvic Dobreşti.

Ani la rând, oamenii din Dobreşti şi-au făcut un obicei din a tăia copacii. Pentru unii, lemnul furat este singura sursă de venit.

Alţii în schimb nu duceau lispsa de nimic. Sătenii spun că unii dintre vecinii lor au furat atât de mult încât şi-au ridicat vile impresionante din banii câştigaţi.

Ministrul Pădurilor şi Apelor spune că verificările vor continuă.

Sunt nereguli constatate, s-a făcut un raport preliminar,continuă controlul și la sfârșiţul lui o să vă dăm toate datele despre măşurile dispuse. Deocamdată în Bihor ne focalizăm pe acel control pentru că este o reclamație și trebuie să o soluționăm cu prioritate”, a declarat Lucia Varga- ministrul delegat al Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii.

Astfel de controale se fac în acest moment peste tot în țară. Anul trecut, inspectorii silvici din Bihor au depistat aproape 14.000 de metri cubi de lemn tăiat ilegal în patru gatere din Bihor, Sălaj, Arad şi Satu Mare. În funcţie de cantitate, cei prinşi cu lemn furat riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni până la 16 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri