Blănculescu: În martie va fi finalizat primul pact pentru energie al actorilor din domeniu

Data publicării:
27022013 20blanculescu-51984

Declaraţia a fost făcută în contextul protestuluifață de explorarea gazelor de șist, care a avut loc astăzi la Bârlad.

„Adevărul e la mijloc. Astăzi în București au avut loc două summituri pe energie, s-au discutat toate aspectele, mai ales necesitatea explorării de resurse, pentru ca România, care are acum o independență energetică de 70-75%, să ajungă spre 2018-2020 la un nivel compatibil. Astfel de proiecte, mai ales pe partea de explorare, unde nu sunt pericole deosebite, ar trebui permise în România. Organizațiile nonguvernamentale, care dintr-un interes sau altul, incită populația să protesteze, cum că orașul sare în aer, pătura freatică se distruge, să vadă cam ce e prin celelalte state care au reușit”, a spus consultantul financiar Ionel Blănculescu.

„Nu va exista o politică europeană în acest domeniu, sunt sensibilități naționale, totul depinde de guvernele țărilor, de modul de explicare a acestui proces, sunt termeni complicați pe care populația nu îi înțelege”, a adăugat el.

„Nu cred că Guvernul are vina numărul unu în privința acordării licențelor, ci autoritățile specializate care vin la guvern și propun”, a spus el. „În România, societatea civilă lucrează și în martie va finaliza primul pact pentru energie. E un produs al companiilor, principalilor actori din zona energetică, ce va fi prezentat autorităților, arătând care e viziunea actorilor din piața energiei. Va fi un pact la nivelul actorilor din domeniu. Viziunea Guvernului probabil e alta, va avea loc o mediere a acestor viziuni”, a explicat Blănculescu.

„Una dintre concluziile summitului pe energie de astăzi este că sectorul energetic va fi motorul de alimentare, iar cel industrial va fi motorul de creștere economică. Problematica energetică din România este extrem de discutată acum, se alocă importanța cuvenită acestui sector”, a mai spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri