R. Moldova își leagă rețeaua electrică de cea a României și se rupe de Rusia: „Prin conectarea directă, eliminăm orice vulnerabilitate”

Data publicării:
Maia Sandu, the president of Moldova
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova / Sursa foto: Profimedia Images

Republica Moldova a început, marţi, lucrările pentru a-şi legea reţeaua electrică de cea a României şi a-şi reduce dependenţa de energia rusească, de care țara vecină vrea să se emancipeze complet. Proiectul va permite autorităţilor de la Chişinău să se lipsească de termocentrala de la Cuciurgan, amplasată în regiunea Transnistria, care furnizează, în prezent, 70% din necesarul de electricitate.

„Prin conectarea directă a capitalei Chişinău de România, eliminăm orice vulnerabilitate”, a explicat Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Energiei din cadrul guvernului moldovean.

Atingerea securităţii energetice este o prioritate a Republicii Moldova, intrată în criză după declanșarea invaziei ruseşti în Ucraina.

Președinta Maia Sandu, o pro-europeană care a denunţat în repetate rânduri „şantajul energetic al Rusiei”, a salutat, la sfârșitul lunii martie „unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură de la declararea independenţei”. Într-o Moldovă „vulnerabilă faţă de cei care pot închide robinetul de gaze sau pot opri lumina atunci când doresc, vom deveni o ţară liberă să aleagă de unde cumpără electricitate, la cel mai bun preţ”, a subliniat Maia Sandu.

Pe lângă dependenţa sa de Transnistria, care în trecut i-a întrerupt livrările, Republica Moldova primea, înainte de războiul din Ucraina, cea mai mare parte a cantităţilor de gaze de la Gazprom. Ţara vecină importa electricitate şi din Ucraina, însă atacurile ruseşti împotriva infrastructurii energetice au forţat autorităţile de la Kiev să oprească exporturile de electricitate spre Republica Moldova.

Preconizate de mai multe decenii, lucrările pentru legarea reţelei electrice din Republica Moldova de cea a României au fost aprobate de guvern în 2019, pentru suma de 27 milioane de euro, finanţată de Banca Mondială.

În comuna Congaz, muncitorii au început, marţi, lucrările. În total, 500 de stâlpi ar urma să fie ridicaţi, până la sfârșitul lui 2025, pe întreaga lungime de 158 de kilometri a noii linii de 400 kilovolţi (KV), de la Chişinău până la Vâlcăneşti. De acolo există deja o conexiune cu localitatea Isaccea din România.

Chiar dacă România a furnizat, ocazional, energie electrică Republicii Moldova începând din 2022, aceste lucrări marchează un pas suplimentar spre „integrarea europeană”, a salutat Constantin Borosan.

Republica Moldova a obţinut, pe 23 iunie 2022, statutul de ţară candidată la UE, un proces lung şi complicat. O primă etapă simbolică a fost atinsă în luna decembrie 2023, când cele 27 de state membre UE au decis să deschidă negocierile propriu-zise de aderare. „O nouă pagină în istoria ţării”, potrivit preşedintei Maia Sandu, care intenţionează ca la toamnă să organizeze un referendum cu privire la aderarea la UE.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri