Ca să fie siguri că vor avea o masă îmbelşugată de sărbători, bihorenii îşi rezervă de pe acum porcul de Crăciun

Data publicării:
PORCI MEDIAFAX

O strângere de mână şi o sumă dată în avans sunt de ajuns pentru a încheia o „sesiune” de preselecţie a unui porc ce se va transforma de Crăciun în caltaboşi, cârnaţi şi jumări. O ştie cel mai bine Tibor Szivak, care de mulţi ani îşi alege din timp porcul de sărbători.

„Trebuie rezervat, trebuie pus avansul şi rezervat porcul", spune bărbatul, care dă și un termen până când se poate face acest lucru: cu două luni înainte de Crăciun. Ca să fii sigur!

Obiceiul acesta a căpătat tot mai mulţi adepţi, iar gospodarii trebuie să facă deja programări pentru viitorii cumpărători veniţi în inspecţie.

E nevoie de rezervare, spun clienţii, pentru că numărul godacilor din gospodării a scăzut constant în ultimii ani. Autorităţile spun că nu cu mulţi ani în urmă fermierii creşteau şi câte 10-15 porci în curte, însă vremurile acelea au trecut.

În judeţul Bihor, spre exemplu, ţăranii mai au doar puţin peste o mie de exemplare, în timp ce în ferme sunt aproape 55.000 de capete.

„După sistarea vaccinării, datorită condiţiilor stabilite de Comunitatea Europeană şi a faptului că nu se mai acceptau porci la tăiere în abatoare, a scăzut numărul lor, fiind în general valorificaţi în gospodării”, spune Aurel Indrie, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare Bihor.

Anul acesta, carnea de porc în viu la o gospodărie particulară se vinde cu 8-9 lei kilogramul, cu 2 lei mai puţin decât în 2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri