Capcanele falimentului personal

Data publicării:
22 BANCI BANI

Prima problemă a legii falimentului este însăşi definiţia celui care poate intra în insolvenţă, spun specialiştii. Textul de lege nu spune clar ce înseamnă datornicul de bună-credinţă. În schimb, introduce restricţii pentru cei care se gândesc să apeleze la lege fără să fie cu adevărat în pragul falimentului.

Adrian Clopotari, specialist în insolvență: Debitorul de rea-credinţă este calificat ca debitorul care şi-a dat demisia în urmă cu şase luni a intrării în vigoare a legii sau şi-a încetat contractul de muncă pe cale amiabilă.

Nici datoria minimă pentru care se poate intra în insolvență nu este precizată clar. Se spune doar că pragul mimim este de 15 salarii minime pe economie. La valoarea brută, asta ar însemna peste 14.600 de lei. Datoria poate fi către bănci sau către diverse firme, precum cele de utilităţi.

Toate cheltuielile datornicului vor fi supravegheate şi controlate de o comisie de insolvenţă. O instituţie formată din reprezentanţi ai Protecţiei Consumatorilor şi ai ministerelor Muncii şi Finanţelor care se va inființa în următoarele trei luni.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR: Va trebui să plătească această datorie, comisia va spune: un automobil - nu!, un obiect de lux - nu!, bani pentru ţuică, pentru băuturi. Aproape 8% din totalul cheltuielilor se duc pe băuturi alcoolice, mai mult decât pe îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Comisia de insolvență este cea care decide dacă un român intră sau nu în faliment. Ca să convingă, datornicul trebuie să aducă dovezi că nu mai poate achita ratele și facturile și să vină cu un plan de rambursare pentru următorii trei ani.

Datornicul intră mai apoi sub supravegherea unui administrator. Scapă în schimb de amenințarea executării silite și de penalități.

Adrian Clopotari, specialist în insolvență: Legea este destul de lacunară, costurile ar trebui să fie suportate de către stat.

Cei care reusesc să își achite 40% din restanță, scapă de toată datoria. Diferența este suportată de bancă.

Deşi se vorbeşte de o lege a falimentului de 5 ani, până acum nu s-au făcut şi calcule care să arate ce efecte economice ar avea noile prevederi. Bancherii au estimat că legea falimentului personal le-ar putea aduce pierderi de 3,5 miliarde de lei. Executorii judecătoreşti vin şi ei cu estimări: sunt 850.000 de dosare de executări silite, dar nu toate vizează locuinţele persoanelor. Altfel spus, în 50.000 de dosare de executare silită a locuinţelor care sunt acum deschise, în 23.000 cazuri s-ar ajunge la soluţia extremă a falimentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...