CATALOG IMOBILIAR. Românii se tem de creditele pentru case

Data publicării:
2248384-Mediafax Foto-Silviu Matei

Doar 30% din creditele imobiliare sunt date pentru construcţie sau cumpărare. Cele mai multe credite acordate de băncile pentru locuinţe sunt destinate renovării.

„În momentul de faţă, la fiecare 10 credite pe care noi le dăm, unul este pentru construcţie, două sunt pentru achiziţie şi şapte sunt pentru modernizare”, spune Aurelia Cionga, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Înfiinţate în anii de boom imobiliar, băncile pentru locuinţe din România nu s-au bucurat oricum de foarte mult succes. Puţin peste două procente dintre locuitorii ţării au deschis asemenea conturi de economisire - creditare. Sistemul prevede ca depunătorii să fie stimulaţi şi cu o primă anuală de la stat, de cel mult 250 de euro.

Totuşi, bancherii susţin că sumele împrumutate de români ar fi în creştere uşoară.

„La sfârşitul anului trecut, de exemplu, aveam valori medii de 100.000 de lei pentru achiziţie, 74.000 de lei pentru construcţie şI 27.000 de lei pentru modernizare”, precizează Aurelia Cionga.

În lumea reală, românii se tem însă de creditele pentru case. O demonstrează participanţii la Târgul Imobiliar deschis în Piaţa Constituţiei din Capitală. Acum, clienţii nu se mai hazardează în speculaţii.

Scăderea interesului este confirmată şi de Banca Naţională. Potrivit acesteia, volumul creditelor în lei către populaţie a scăzut cu jumătate de procent în februarie faţă de luna anterioară, şi a ajuns la 34 de miliarde de lei. Tot în februarie, împrumuturile în valută pentru persoane fizice s-au diminuat cu 0,2%, pînă la echivalentul a 70 de miliarde de lei.

Sectorul construcţiilor dă semne de revigorare

Numărul autorizaţiilor de construcţie eliberate în februarie a crescut cu un sfert faţă de prima lună a anului, semn că lucrurile încep să meargă în economie. Potrivit Institutului de Statistică, din cele peste 2.000 de autorizaţii eliberate în februarie pentru construirea de locuinţe, două treimi au fost pentru mediul rural.

Cele mai importante creşteri au fost în zona Bucureşti-Ilfov, însă cele mai multe locuinţe se construiesc în nord-estul ţării şi în sudul Munteniei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri