Cod portocaliu de inundații pe Dunăre. 150 de gospodării au fost inundate, noaptea trecută, în Argeș

Data publicării:
inundatii oameni

Dunărea se află, de la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundaţii, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, potrivit actualizării unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).  

ACTUALIZARE 10.13. Cod portocaliu de inundații pe Dunăre: avertizarea emisă sâmbătă este valabilă până pe 26 mai, la ora 18.00, informează Mediafax. 

______________________________________________________________________________________

O rupere de nori a făcut ravagii, azi-noapte, în județul Argeș. În mai puțin de o oră, peste 150 de gospodării au fost inundate în șase comune. Apa a intrat în zece case, iar mulţi dintre localnici nu au mai avut timp să salveze nimic.

În unele gospodării, apa a ajuns la un metru. Puhoaiele scurse de pe versanţi au venit atît de repede încât oamenii nu şi-au mai putut scoate nimic din case.

A fost o rupere de nori teribilă, care se deplasa din zona Pitești - Albota - Moșoaia, spre sudul județului, înspre Teleorman, în zona Stolnici - Bârla și noi sperăm să avem pagube cât mai mici și să păzim viețile oamenilor”, a spus prefectul județului Argeș, Mihai Oprescu.

Când puhoaiele i-au intrat în casă, un bărbat de 69 de ani din comuna argeșeană Săpata nu a mai aşteptat invervenţia pompierilor şi a încercat să scoată apa din locuinţă, ajutat doar de soţie.

Doar că, la un moment dat, din cauza efortului, bărbatului i s-a făcut rău. Disperată, femeia a ieșit în drum să ceară ajutor.

Bărbatul a fost transportat la Spitalul Județean din Pitești, unde a rămas internat.

Este stabil, însă efortul depus pentru a înlătura urmările inundației au lăsat urme”, a declarat dr. Ileana Grigore, medic la Ambulanța Argeș.

Sătenii spun că nu s-au mai întâlnit cu astfel de situații, ca doar într-o jumătate de oră, casele, curţile şi drumurile să se umple de apă.

Iar pericolul nu a trecut. Este cod portocaliu de inundaţii în Dolj, Olt, Buzău, Vrancea si Botoşani, valabil încă 11 ore. În plus, de la ora 6.00 a intrat în vigoare un cod galben de inundaţii pe Dunăre, care luni se va transforma în cod portocaliu.

Debitul fluviului va creşte în urma inundaţiilor masive care au loc în Serbia. La noi, în multe din localităţile unde s-au revărsat apele a început evaluarea pagubelor.

Cea mai gravă situaţie este în judeţele Vrancea şi Vâlcea - sute de gospodării sunt pline de apă şi la această oră, iar apa din fântâni nu mai poate fi folosită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri