Sari la conținut

Comisii parlamentare: Cartelele prepay, folosite din 2016 doar dacă utilizatorul comunică datele personale de identificare

 

Iniţiativa legislativă votată de Comisiile Juridică şi de IT din Camera Deputaţilor urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015.

Deţinătorii de cartele prepay au la dispoziţie un an, până la 1 ianuarie 2016, pentru a comunica operatorului de telefonie datele personale. În caz contrar, numărul va fi anulat.

Iniţiativa legislativă reglementează şi modalitatea în care se va face conectarea la internet prin intermediul unei reţele wi-fi. Acesul va fi permis în baza comunicării numărului de telefon mobil pe care operatorul va trimite un SMS cu un cod de acces.

Preşedintele Comisiei IT din Cameră, deputatul Daniel Oajdea, a declarat că iniţiativa legislativă a fost adopată de comisii într-o formă „corectă şi benefică” pentru toată lumea

„Proiectul de lege prevede reţinerea datelor de identificare ale persoanei, nu şi reținerea datelor de trafic, atât pentru prepay, cât şi pentru wi-fi”, a spus Oajdea.

El a explicat modul în care legea va reglementa acest domeniu.

Orice om care va deţine o cartelă preplătită are la dispoziție, de la intrarea în vigoare a legii, un an în care poate consuma creditul sau poate să meargă la operator şi să-şi declare datele. Dacă nu, numărul va fi anulat. Legea intră în vigoare, dacă textul va fi adoptat aşa, la 1 ianuarie 2015. Pentru prepay se vor da datele de identificare ale persoanei din cartea de identitate, paşaport sau permis de conducere. Referitor la accesul la internet în reţea wi-fi, se identifică doar persoana. E procedura cunoscută care se aplică şi în Germania: îţi dai numărul de telefon mobil şi primeşti un cod cu care te autentifici”, a spus Oajdea.

El a arătat că deputaţii nu au fost de acord cu reţinerea datelor de trafic, măsură care vine în contradicţie şi cu decizia CEDO, deşi SRI a solicitat şi acest lucru.

„Date de trafic înseamnă, la internet, orice pagină accesată. Nu s-a aprobat aşa ceva, ci doar identificarea utilizatorului”, a spus Oajdea.

Comisiile Juridică şi de IT din Camera Deputaţilor au elaborat, miercuri, Raport comun la proiectul de lege privind utilizarea cartelelor prepay, acesta fiind adoptat cu 14 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Raportul va intra în dezbaterea plenului Camerei şi va fi supus votului acestui for legislativ cel mai probabil în sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare.

Camera Deputaţilor este for decizional.