Sari la conținut

Controale la stânele din Harghita

Kovacs Attila circulă pe traseele montane din Munţii Ciucului de câte ori are ocazia. În urma cu câteva săptămâni, atunci când a pornit într-o drumeţie cu mai mulți prieteni, a fost atacat de o haită de câini.

Iniţial era un singur câine, dar apoi a venit un cioban cu vreo 15 câini şi a trimis câinii spre noi. Iniţial ne-am apărat cu un spray, dar nu am avut altă soluţie decât să fugim în pădure şi să ne suim în copaci”, spune Kovacs Attila, victimă.

La fel au pățit şi alţi turişti care se plimbau prin zonă. În urma sesizărilor primite de salvamontiştii şi jandarmii din judeţul Harghita, au început şi controale la stânele din Munţii Ciucului.

Potrivit legii, ciobanii nu pot avea la stână mai mult de trei câini, indiferent de câte oi au în grijă.

Iată și părerea ciobanilor

„Este zona de vânătoare aici, sunt o grămadă de urşi si nu putem să umblâm cu trei câini”.

Șapte mari şi doi mici. Nu sunt agresivi, nu am avut niciodată probleme cu ei”.

„De regulă ciobanii își pun stânele chiar lângă traseelor tursitice, pe unde trec turiștii, iar turiștii riscă și chiar au fost mușcați de către câini”, spune Gheorghe Suciu, purtător de cuvânt IJJ Harghita.

Chiar şi salvamontiştii au fost atacaţi de câinii de la stâne.

„Chiar pe pielea noastră am pățit-o. Un salvator montan a fost mușcat de câini, după care, după o săptămână, patru baieți de-ai noștri care făceau antrenamente cu bicicleta chiar pe acest traseu erau izgoniți în copaci de acești câini”, spune Fekete Ors, şef Serviciu Salvamont Harghita.

Proprietarii de stâne care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 de lei.