Cum a ratat Bucureştiul "calificarea" la Europenele de gimnastică

Data publicării:
polivalenta bucuersti

16 decembrie 2013. Sorin Oprescu şi Victor Ponta băteau palma pentru construcţia unei noi săli polivalente ultramoderne, în Bucureşti, care urma să găzduiască în 2017 Campionatul European de Gimnastică. Guvernul promitea o finanţare de 50 de milioane de euro, primarul general garanta că va fi prima lucrare de infrastructură terminată la timp.

Sorin Oprescu (16.12.2013): „Noi dorim, aşa cum am promis că o facem, ca la sfârşitul anului 2015 să avem plăcerea să vă invităm să vedeţi că ne-am ţinut de cuvânt”.

16 decembrie 2015. Federaţia internaţională de gimnastică îi retrage Bucureştiul dreptul de a organiza europenele de gimnastică. Motivul? Timp de doi ani, primăria nu numai că nu a construit sala dar nici măcar nu a desemnat firma care să o construiască.

A avut pe masă două oferte de la Astaldi şi de la Strabag. Italienii au cerut 65 de milioane de euro pentru o sală de 12.000 locuri. Oferta austriecilor a venit cu 11.000 de locuri şi 55 de milioane de euro. Fiecare dintre ele a câştigat pe rând licitaţia, însă concurenţa a făcut contestaţie.

Sorin Oprescu a fost avertizat de Federaţia Internaţională că Bucureştiul pierde organizarea dacă primăria nu decide de urgenţă un câştigător.

Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică: „A făcut vizita la Bucureşti la invitaţia Primăriei Muncipiului Bucureşti ca să vadă stadiul lucrărilor. Şi stadiul lucrărilor nu însemna nici măcar lopata”.

Pe terenul pe care ar fi trebuit să înceapă deja construcţia noii săli polivalente cresc în continuare ciulinii, aşa că sportivii nu se vor mai întrece aici. Concurează, în schimb, în continuare cele două firme care vor să ridice sala. Dar nu o fac în arenă, ci la tribunal.

Sala ar fi produs o uriaşă emulaţie în jurul gimnasticii, la fel ca în anii 70, spun oamenii din sport.

Teo Avrămescu, producător general Digisport: „Nadia, când a obţinut ea prima notă de 10.00 şi aur la Jocurile Olimpice de la Montreal, toate fetiţele se agăţau de bătătoarele de covoare”.

Directorul din primărie desemnat să supravegheze licitaţia şi-a dat demisia cu doar două zile înainte ca Federaţia Internaţională de Gimnastică să retragă Capitalei dreptul de organizare.  

Sătui de promisiuni, oficialii europeni au mutat competiţia la Cluj-Napoca.

Teo Avrămescu, producător general Digisport: „Noi ne bucurăm totuşi că am avut o alternativă. Ar fi fost şi mai ruşinos dacă nu era Bucureştiul şi organiza un oraş dintr-o altă ţară”.

Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică: „Din păcate, cred că este o mare palmă pentru Capitală. Decizia forului internaţional a venit la rugăminţile şi insistenţele noastre de a nu ni se retrage competiţia”.

Sala polivalentă din Cluj-Napoca a fost inaugurată în octombrie 2014 şi are o suprafaţă de joc ce se poate adapta la nu mai puțin de șapte sporturi. Arena a fost gata în trei ani şi a costat 16 milioane de euro.

Ionuț Rusu, administratorul Sălii Polivalente: „Este o sală multifuncțională este dotată cu două săli, una de antrenament una fără tribune și alta principală care are 7.227 de locuri. Are tribune retractabile”.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca este cu adevărat high-tech. Are un sistem automat de numărare a spectatorilor, este alimentată ecologic cu panouri solare și are un sistem inteligent de ventilație.

Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca: „Am fost întrebați dacă avem disponibilitatea de a organiza la Cluj. Evident că am răspuns extrem de pozitiv. Au venit aici, au văzut situația în teren, am discutat cadre de parteneriat după care s-a comunicat oficial Federației Clujul”.

În aprilie 2017, la Cluj vor sosi sportivi şi delegaţi din 40 de ţări europene, însoţiţi de zeci de mii de fani. Costurile de organizare se ridică la aproape 2 milioane de euro. Tot în 2017, Sala Polivalentă din Cluj-Napoca va găzdui o altă competiţie importantă: o grupă a Campionatului European de Baschet Masculin.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri