Cum arată acum Gara Regală, de unde cortegiul funerar va pleca spre Curtea de Argeş

Data publicării:
gara regala

Sicriul Regelui Mihai va fi transportat la Mănăstirea Curtea de Argeş, locul de înmormântării, cu Trenul Regal. Acesta va pleca din Bucureşti, din Gara Regală, mai exact. Acolo au loc pregătiri intense zilele acestea, după ani de zile în care gara a fost lăsată în paragină.

Gara regilor şi-a pierdut fastul de altă dată. Predomină rugina şi buruienile câştigă tot mai mult teren. Pe alocuri, tabla din gard stă să zboare, iar peronul vechii clădiri arată deplorabil.

Locul acesta atât de umil astăzi a fost până în 1930, gară regală.

Lângă vechea gară, CFR a construit, în 1936, o clădire din travertin românesc, special pentru Casa Regală. Carol al II-lea, Regele Mihai, şefi de state, prinţese, prinţi şi diplomaţi au trecut prin salonul oficial. A urmat însă venirea la putere a comuniştilor, care au smuls blazoanele regale de pe faţadă. După 1989, autorităţile au tratat-o mai mult cu indiferenţă.

Gara Suveranilor va fi ultima oprire în Bucureşti pentru cortegiul funerar. Aşa că zilele acestea se munceşte de zor.

Şi salonul de recepţie e pregătit pentru ceremonia care va începe sâmbătă, la ora 14:00. Deocamdată, accesul camerelor de filmat în interior nu e permis. Angajaţii care se ocupă de igienizarea gării au povestit că mâine vor vopsi bordura de la salonul principal, vor curăţa treptele şi vor strânge gunoaiele de pe spaţiile verzi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri