DECIZIE A CURŢII DE JUSTIŢIE A UE. O româncă obligă statul să-i plătească dobândă la restituirea taxei auto

Data publicării:
masini mediafax

Nemulțumită că statul nu îi dă banii, femeia s-a dus în instanţă.

Tribunalul Sibiu a solicitat o opinie Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a dat un răspunsul în favoarea Marianei Irimia.

În Hotărârea Tatu, referitoare la taxa auto, Curtea a decis că articolul 110 TFUE (Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene) trebuie interpretat în sensul că se opune ca un stat membru să instituie o taxă de poluare aplicată autovehiculelor cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru dacă regimul acestei măsuri fiscale este astfel stabilit încât descurajează punerea în circulație, în statul membru menționat, a unor vehicule de ocazie cumpărate în alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie, având aceeași vechime și aceeași uzură, de pe piața națională.

Mariana Irimia a cerut în instanţă să i se acorde dobânzile aferente sumei de 6.707 lei, ca taxă de poluare

În decembrie 2007, Mariana Irimia a cumpărat un autovehicul înmatriculat în Germania. Aceasta s-a prezentat la autoritățile române, în vederea primei înmatriculări a autovehiculului în România, în septembrie 2008 și a plătit suma de 6.707 lei, cu titlu de taxă pe poluare.

Prin cererea introductivă din 31 august 2009, precizată la 10 decembrie 2009 și la 7 iulie 2011, femeia a chemat în instanţa - la Tribunalul Sibiu - Administrația Finanțelor Publice Sibiu și Administrația Fondului pentru Mediu, solicitând obligarea acestora, pe de o parte, la restituirea sumei plătite cu titlu de taxă pe poluare și, pe de altă parte, la plata dobânzilor legale aferente acestei taxe începând de la data plății acesteia.

Tribunalul Sibiu a constatat că decizia legată de cererea de restituire a taxei de poluare nu ar trebui să pună probleme majore ținând seama de Hotărârea Tatu. Însă, în ceea ce privește cererea de restituire a dobânzilor aferente acestei taxe, calculate începând de la data plății acesteia, instanța a constatat că este inadmisibilă.

Tribunalul Sibiu a argumentat prin faptul că dobânzile sunt acordate de la data formulării cererii de restituire.

300.000 de români care au plătit taxa auto au câștigat în instanță restituirea taxei auto. Cererile de restituire se ridică la 19 milioane de lei, însă statul a plătit până acum 14 milioane de lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri