Despre cutremurele din Galaţi, duminică, la Din|interior

Data publicării:
seismograf2 mfax-6

 

Puţini oameni auziseră de satul Izvoarele din judeţul Galați până acum o lună. Situaţia s-a schimbat brusc într-un timp foarte scurt. Imediat după inundaţiile de la începutul toamnei, cutremure însoțite de zgomote ciudate au terorizat localnicii, vreme de trei săptămâni.

Deocamdată, cutremurele au încetat, dar bubuiturile nu. Sătenii se tem că satul se va scufunda și cer ajutorul autorităţilor de la București. Oficialii se întrec în explicaţii, dar sătenii nu-i cred, aşa că înalță rugi anti-cutremur.

Până astăzi s-au conturat trei ipoteze despre cauzele cutremurelor. Satul Izvoarele, explică seismologii, este o zonă seismică deoarece este aşezată pe foarte multe falii active și pe straturi de argilă, care au provocat numeroase alunecări de teren. Așa că aceste cutremure sunt naturale şi se numesc științific „roi seismic”.

Roiuri seismice au mai fost şi sunt şi în faţa Arcului Carpatic. Ele sunt lucruri fireşti, dar au caracter catastrofic, cum le spunem noi, sau caracter critic” spune Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului.

A doua ipoteză aparţine ecologiștilor, care bănuiesc că seismele ar fi fost provocate de explorări secrete pentru obtinerea gazelelor de şist. A treia ipoteză vine de la sătenii din Izvoarele. Ei cred că seismele ar fi fost provocate artificial de sondele companiei care extrage ţiţeiul de pe deal, la câţiva kilometri de casele lor.

La orice cutremur, câinii, păsările fac un zgomot mare. Aicea nu s-a întâmplat niciodată nimic. Deci nu-i cutremur. Numai animalul poate să spună că nu-i cutremur”, spune unul dintre sateni.

Contactaţi de reporterii Din interior, reprezentanţii Petrom, compania care are exploatări în zonă au răspuns: "Nu există o legătură între fenomenele seismice raportate în ultimul interval de timp în zona satului Izvoarele, comuna Slobozia Conachi și activitățile desfășurate în zonă de OMV Petrom, cele mai apropiate operațiuni desfășurându-se la peste 2 km distanță".

Aflaţi totul despre posibilele cauze ale cutremurelor din Galaţi, declaraţii şi contradicţii, dintr-un material marca Din|interior, duminică, de la 18.30, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri