Doi ani de la dezastrul centralei de la Fukushima. Lumânări la Bucureşti, într-un protest tăcut al Greenpeace

Data publicării:
1003 20luminari-54073

Mesajul celor prezenţi împotriva reactoarelor nucleare este un semnal de alarmă adresat oficialilor Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor nucleare de la Cernavodă. Activiştii Greenepeace cer oprirea activităţii reactoarelor pentru că, spun ei, legile româneşti nu garantează compensaţii şi nu asigură despăgubiri în caz de accident nuclear.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Fukushima, atrag atenţia ecologiştii, pentru că acum, la doi ani de la catastrofă, cei peste 160.000 de japonezi evacuaţi din regiune nu au fost sprijiniţi şi nu au primit compensaţii pentru a-şi putea relua viaţa obişnuită.

Peste 2000 de lumânări au fost aprinse la Bucureşti duminică seară, în Piaţa Universităţii. A fost afişat şi mesajul „Oamenii suferă. Companiile General Electric, Toshiba şi Hitachi profită”., respectiv companiile care se ocupau de proiectarea reactoarelor cu probleme de la Fukushima. General Electric, Toshiba şi Hitachi nu sunt obligate să plătească compensaţii.

Un protest antinuclear al Greenpeace a avut loc şi la Paris, sâmbătă. Mii de oameni au format lanţuri umane în jurul sediilor celor mai mari companii din industria nucleară.

Dezastrul nuclear de la Fukushima este considerat al doilea ca mărime după cel de la Cernobîl. Franţa este unul dintre cei mai mari consumatori de energie nucleară din lume, iar un accident precum cel din Japonia ar avea efecte dezastruoase în Hexagon, spun activiştii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri