Două atacuri cibernetice asupra României, în două luni. Ce urmăresc hackerii

Data publicării:
02032013 20atacuri-52486

Nu se cunosc pagubele produse sau nu sunt publice, însă compania care a sesizat atacul spune că alte cinci state din Europa au fost atacate odată cu ţara noastră.

Hakerii vizau informaţii geopolitice confidenţiale din România, Ucraina, Belgia, Portugalia, Republica Cehă şi Irlanda.

La rândul lor, oficialii Serviciului Român de Informaţii susţin că atacul a fost realizat de o entitate care prezintă caracteristicile unui actor statal, ceea ce sporeşte şi mai mult nivelul de precauţie al specialiştilor.

Cert este că acum avem de-a face cu ceva cu totul nou. Viruşii folosiţi de hackeri se numesc MiniDuke, iar metoda de atac a mai fost folosită în anii '90 şi 2000.

Stucturile statelor vizate au primit virusul în căsuţele de email sub forma unor fişiere text asemănătoare celor reale. În momentul în care emailul era deschis, virusul ataca bazele de date şi îl ajuta pe hacker să aibă acces la informaţii clasificate.

Nu este pentru prima oară când ţara noastră este ţinta unui atac de amploare. În urmă cu doar două luni, autorităţile din România au intrat în alertă la sesizarea mai multor specialiştii ruşi în securitate electronică.

Patru baze de date ale unor agenţii guvernamentale şi ambasade din ţara noastră au fost supuse unor atacuri cibernetice. Intitulat „Octombrie Roşu”, atacul a vizat obţinerea de informaţii confidenţiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri