Două persoane şi-au pierdut viaţa din cauza intemperiilor

Data publicării:
INUNDATII-Mediafax Foto-Vargyasi Levente

Sunt afectate, de asemenea, patru drumuri județene și 8 drumuri comunale din cinci județe.

Intemperiile au produs inundații pe 528 de hectare de teren agricol din patru județe și pe 165 de hectare de pășuni din patru județe.

În ceea ce privește Dunărea, se prognozează un debit maxim la noi în țară în 14-15 iunie, dar acest debit va fi de 10.500 de metri cubi pe secundă, mai mic decât cel înregistrat în aprilie, când nu s-au înregistrat pagube semnificative.

În țară, toate râurile sunt sub cota de atenție, iar specialiștii nu se așteaptă la probleme majore, a precizat un reprezentant al regiei apelor.

Nu sunt excluse, însă, noi coduri de avertizare de vreme rea în cursul săptămânii viitoare.

Autorităţile au luat măsuri şi sunt pregătite să intervină şi în zilele următoare, când vremea rea se va menţine în majoritatea regiunilor. 

Va continua să plouă

Ion Sandu, directorul ANM, a avertizat că în următoarele zece zile e posibil ca în orice zi și în orice localitate să fie soare de dimineață până la 3-4 după-amiază, iar la ora 16.00 să se producă o ploaie de 40 de lotri pe metrul pătrat, după care să se oprească. „Deci, putem avea inundații locale pe râurile mici, din cauza acestor fenomene caracteristice acestei perioade”, a punctat Ion Sandu.

De luni dimineață, pentru perioada luni-miercuri, e posibil să fie emisă o nouă atenționare, deoarece în acest interval cantitățile de precipitații sunt și mai mari. „Nu putem preciza zonele, așteptăm ca luni dimineață să emitem, dacă e cazul, atenționare pe zone”, a spus Ion Sandu.

Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, „din păcate, situația nu arată deloc bine, iar prognoza nu e liniștitoare”.

Vreau să fiți pregătiți în toate județele atât în ceea ce privește prevenirea, cât și intervenția, acolo unde apele au făcut ravagii sau au produs stricăciuni”, le-a cerut Liviu Dragnea autorităților competente. „Sugestia mea pentru toate Inspectoratele pentru Situații de Urgență județene e să fie pregătite și activate, pentru că nu poți să știi niciodată cum poate afecta o ploaie o localitate. Și dacă sunteți pregătiți, nu o să fie nici oameni (victime), și nici pagube materiale”, a adăugat Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri