EDIȚIE SPECIALĂ. Ambasadorul Ungariei consideră închis diferendul legat de steagul secuiesc. Ce spune partea română

Data publicării:
06022013 20m 20ambasador 20ungar 20scuze 20constitutie-48055

„Nu discutăm de termene când e vorba de încheierea unei dispute. Rămâne să vedem ce se întâmplă, constatăm”, a declarat George Ciamba. Întrebat când poate fi considerat închis incidentul cu Ungaria, oficialul român a subliniat că este nevoie de o perioadă în care să nu mai existe „în spațiul public declarații de o anumită tentă” și a punctat că trebuie să se ajungă la un moment „în care vom putea să discutăm lucrurile aceasta așa cum sunt ele, în planul relației bilaterale”.

Diplomatul ungar Oszkar Fuzes a explicat la Digi24 că nu a avut o consultare specială cu secretarul de stat în MAE de la Budapesta, Nemeth Zsolt, în ceea ce privește chestiunea steagului secuiesc. În ciuda faptului că Bucureștiul a dat o replică fermă, venită mai întâi chiar de la nivelul prim-ministrului, Oszkar Fuzes consideră încheiat incidentul, în urma întâlnirii cu reprezentanții Ministerului român al Afacerilor Externe pe care a avut-o miercuri.

Secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marți, că maghiarii din Transilvania sunt supuși unei agresiuni simbolice și, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ținutului Secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozițiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ținutului Secuiesc.

„E o diferență în părerile noastre, atât”

„Nu cred că acest lucru a fost un scandal sau război sau nu știu, ceva. Există o diferență în părerile noastre, atât”, a declarat ambasadorul Ungariei în România în emisiunea „Ediție specială” de la Digi24, răspunzând la întrebarea „A fost sau nu scandal diplomatic?”.

„Dacă este vorba, există un sentiment că drepturile secuilor sunt încălcate în Ținutul Secuiesc, în acest caz în Ungaria există solidaritate cu ei și din câte știu - nu știu exact, eu sunt în București, nu la Budapesta - a fost o cerere din partea autorităților secuilor din Covasna că hai să facem un semn de solidaritate și unor localități, unor primării să punem steagul secuiesc”, a explicat ambasadorul ungar.

„Aș fi preferat calea diplomatică, bineînțeles, dar în viață, uneori, se întâmplă să facem declarații publice”, a declarat Oszkar Fuzes, subliniind că nu consideră regretabil apelul lui Nemeth Zsolt, ci „dimpotrivă”.

„Când sunt acasă, sunt comunitate autohtonă şi am un steag foarte drag pentru mine și care este normal, nu are nimic împotriva României sau sensibilităților românești și nu am voie să folosesc acest steag. Bineînțeles, aceasta pentru mine este o agresiune emoţională sau simbolică. Nu este o agresiune fizică, slavă Dumnezeului, nu este încălcare a dreptului sau așa ceva, dar este vorba de o agresiune emoțională și simbolică”, a declarat Oszkar Fuzes.

Ambasadorul a subliniat că problemele minorității maghiare sunt discutate și rezolvate, în funcție de particularitatea lor, și la Budapesta, și la Bucureşti și în cadrul comisiei mixte înființate în acest sens.

„Mereu avem contacte și consultări cu MAE”, a spus ambasadorul ungar, care a declarat că pe tema steagului secuiesc nu au fost făcute demersuri recent pe lângă autoritățile române.

„Nu are nevoie de demersuri. Toată lumea ştie că dacă steagul este scos, va fi o reacţie şi a secuilor din județele Harghita, Covasna sau Mureș, şi a Ungariei. E un lucru absolut natural”, a declarat Oszkar Fuzes. În plus, el a subliniat că stegul secuiesc nu este unul străin în România.

Mai mult, Oszkar Fuzes s-a declarat foarte optimist în ceea ce privește schimbarea Constituţiei României, care ar putea prevedea ca situaţia minorităţilor să fie mai bună din punct de vedere legal.

„Eu cred că, chiar dacă nu e probabil, dar nu e imposibil să faceți schimbările care va fi situația minorităților mult mai bun, din punct de vedere legal, juridic și credeți-mă că dacă se întâmplă acum așa, va fi mult mai bine și pentru români”, a declarat Oszkar Fuzes.

„Eu cred că am stabilit încă o dată că relaţiile nostre sunt foarte bune și (...) am clarificat din nou diferenţa de păreri”, a afirmat Oszkar Fuzes, după întâlnirea de la MAE.

Pe de altă parte, ambasadorul ungar a subliniat că nu este nicio noutatate în faptul că Guvernul de la Budapesta a susţinut mereu diferitele forme de autonomie. „Guvernul Ungariei era întotdeauna un susținător al diferitelor forme ale autonomiei comunității maghiare din România”, a declarat Oszkar Fuzes, subliniind că această temă nu s-a discutat azi la MAE: „Am vorbit numai de aşa-zisa agresiune emoţională şi simbolică”.

„De ce ar trebui să prezentăm scuze? N-am făcut nimic”

Întrebat de o eventuală reacție, la sediul MAE, față de poziţia premierului Victor Ponta, Oszkar Fuzes a declarat: „Am spus că niciodată Ungaria nu dă lecţii nici României, nici altor state”.

Pe de altă parte, ambasadorul a fost întrebat dacă a prezentat scuze din partea Ungariei pentru situația creată, ambasadorul ungar a replicat: „De ce ar trebui să prezentăm scuze? N-am făcut nimic. Sigur că nu.”

În ceea ce privește faptul că în ultimii ani nu s-au mai organizat ședințe comune de Guvern ale României și Ungariei, ambasadorul a spus: „Mingea e pe terenul României, așteptăm invitație și propunere pentru dată și loc. Suntem deschiși unei discuții”.

Am avut o întâlnire foarte bună cu domnul secretarul de stat, suntem de acord cu ea, eu cred că acest lucru e deja încheiat. Suntem gata și viața merge mai departe”,a conchis ambasadorul ungar referitor la incidentul care a luat amploare, miercuri, la București.

„Astea sunt scopuri politice sau mafioto-politice”

Într-un interviu acordat în emisiunea „Pașaport diplomatic”, de la Digi24, în luna octombrie a anului trecut, Oszkar Fuzes a comentat unele temeri din România, conform cărora câștigarea autonomiei ar fi primul pas din planul de secesiune și reanexare a Transilvaniei la Ungaria și a negat că Ungaria ar avea astfel de planuri.

„Nu, nu, bineînțeles că acest lucru ar fi fost absolut absurd și din punct de vedere demografic și politic. Din punctul de vedere al Ținutului Secuiesc, el este în centru, în inima țării, niciun fel de secesionism nu ar fi fost... este absurd. Aceasta este o argumentație care este folosită pentru scopuri care sunt absolut nelegate de maghiari, astea sunt scopuri politice sau mafioto-politice”, a comentat ambasadorul Ungariei în România.

„Timpul pentru lucrurile astea (secesiune, reanexare – n.r.) a trecut, a trecut definitiv. Noi suntem aliați ai României, noi suntem prieteni ai României. Nu aveam niciun fel de pretenții teritoriale. Și în ceea ce privește riscurile sau nu știu ceva din partea românilor, asta este, repet, este folosit de scopuri absolut nelegate nici cu maghiarii, nici cu autonomia, nici cu Ardealul. Ăsta este un joc politic cu care eu nu pot să fac nimic”, a declarat diplomatul ungar.

„O autonomie pe criterii etnice nu ar fi niciun pericol pentru România”

Referindu-se la actualul proces de descentralizare a statului, planificat de autoritățile române, Oszkar Fuzes s-a declarat optimist și dacă există Bucovina, Oltenia, Crișana, care sunt regiuni cu istorie, nu numai cu geografie și cu administrație, ceea ce e un lucru normal în Europa.

„În ceea ce privește criteriile etnice, da, dacă în Ținutul Secuiesc, în județele Harghita, Mureș și Covasna, există o majoritate maghiară, de ce nu se face o autonomie nu numai teritorială, nu numai administrative, ci și pe criterii etnice? N-ar fi niciun rău în acest lucru, niciun pericol pentru România”, a subliniat șeful diplomației ungare la București.

Ambasadorul a argumentat că subsidiaritatea și autoguvernarea la nivelul regiunii este fundamentul Uniunii Europene, iar avantajele sunt clare, din punct de vedere al fondurilor, al administrației și din punct de vedere interne. „Dacă maghiarii sunt bine, dacă se simt bine în această țară, acest lucru este foarte util și bun și pentru români. E clar, e simplu și e logic”, a conchis Oszkar Fuzes.

Ce spune partea română? George Ciamba: „Nu discutăm de termene când e vorba de dispute. Așteptăm să vedem ce se întâmplă”

Secretarul de stat în MAE român, George Ciamba, a comentat, la rândul său, la Digi24, incidentul diplomatic cu Ungaria. „Este inadmisibil să folosești termeni ca „agresiuni simbolice” sau „războiul steagurilor” în condițiile în care noi considerăm - și acest lucru este atestat și de organismele europene și internaționale – că România oferă cele mai înalte standarde de protecție minorităților naționale”, a subliniat George Ciamba.

„Pe de altă parte, este foarte regretabil când ai un Parteneriat strategic și ai toate canalele de comunicare deschise să ieși în spațiul public cu declarații de tipul celei de care discutăm, lucru care, din punctul nostru de vedere, nu este de acceptat și nu va fi acceptat în România, mai ales că și contravine, practic, normelor de drept intern, din țara noastră”, a arătat oficialul din MAE român.

George Ciamba a explicat că România este „preocupată” de gestul Budapestei, întrucât consideră că există o legătură între arborarea steagului secuiesc și autonomia teritorială. „Este evident că tot ce ține de un anumit tip de simbolistică trebuie văzut întotdeauna și într-o grilă de autonomie pe baze etnice și a face separații între, nu știu, steagul nu știu cui, steagul României, steagul nu știu care, în interiorul unei comunități, te duce cu gândul la autonomie”, a spus secretarul de stat în emisiunea „Ediție specială” moderată de Elena Vijulie.

El a explicat că declarațiile făcute de secretarul de stat Nemeth Zsolt – care a vorbit de un „război al steagurilor” - au fost făcute într-o ceremonie care a avut loc la Budapesta și care, practic, a fost oficializată astfel prin prezența unui înalt oficial al Ministerului de Externe ungar. În acest context, Nemeth Zsolt a îndemnat la un răspuns la „agresiunile simbolice” la care este supusă minoritatea maghiară în România, a subliniat George Ciamba.

Oficialul român a precizat că nu a existat nicio informare prealabilă legată de steaguri, pe canalele avute la dispoziție și care „nu trebuie să fie în mod neapărat publice”, a spus George Ciamba. El a menționat că acesta a fost și unul dintre lucrurile reproșate ambasadorului Ungariei – „să comunicăm mai bine înainte de a le rostogoli în spațiul public”.

„Avem o relație bună și tocmai, lucrurile aceasta nu sunt benefice pentru creșterea încrederii în cele două state, iar discuția nu trebuie să decurgă în termenii aceștia, pentru că te duce cu gândul la orice altceva decât la o relație absolut normală”, a reliefat secretarul de stat pentru afaceri europene.

Întrebat ce așteptări are în urma discuției purtate la MAE cu ambasadorul Osker Fuzes, George Ciamba a răspuns: „Prima chestiune - să ieșim din logica aceasta și să abandonăm orice fel de idee de a continua acțiuni de tipul celei menționate”.

Întrebat dacă așteaptă scuze din partea lui Nemeth Zsolt, oficialul român a explicat: „Nu este vorba de cuvinte, ci de a înțelege mesajul pe care l-am dat și care cred că a fost destul de clar și destul de ferm”.

Adrian Cioroianu: Discuția actuală nu prea aduce niciun avantaj, nici pentru minoritatea maghiară, nici pentru majoritatea română

Dan Petre, director general al Institutului Diplomatic Român, invitat în emisiunea de azi, consideră că nu este vorba de un scandal diplomatic, ci unul politic.

Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, consideră că actuala situație tensionată nu aduce niciun avantaj pentru nicio parte implicată.

„Atât de mult am auzit vorbind-se în ultima vreme despre autonomie, despre lărgirea ei, despre căpatarea ei, despre datoria statului român de a acorda autonomie, chiar din partea unor reprezentanți ai minorității maghiare la noi, încât cred că aducem discuția astăzi, în Europa, când sunt o serie de tensiuni, nu mă refer la România, dar uitați-vă ce se întâmplă în Spania, uitați-vă ce se întâmplă în alte state, bate așa un soi de vânt care îi încurajează pe cei care par a vorbi despre autonomie și din acest punct de vedere spuneam că nu prea aduce niciun avantaj, nici pentru minoritatea maghiară, nici pentru majoritatea română, nici pentru România, nici pentru Ungaria”, a declarat Adrian Cioroianu, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri