Egipt: Violenţele nu contenesc în zilele referendumului privind Constituţia

Data publicării:
20121222 20egipt-40058

Centrul oraşului Alexandria s-a transformat în câmp de bătălie pentru miile de islamişti şi susţinătorii opoziţiei laice, care au aruncat cu pietre şi petarde unii în alţii. Poliţia a făcut uz de avertismente şi gaze lacrimogene pentru a despărţi cele două tabere. Chiar şi aşa însă, cordoanele de poliţişti nu au reuşit să stăvilească furia manifestanţilor.

La apelul Frăţiei Musulmane, mii de islamişti au participat la un miting de apărare a clericilor şi a moscheilor, în replică la violenţele de săptămâna trecută, când un cleric ultraconservator a fost blocat în interiorul unei moschei de către opozanţi.

Luptele de stradă au continuat până seara târziu, când manifestanţii au incendiat mai multe automobile şi autobuze.

Referendumul privind Constituţia

Alexandria, Cairo şi zece provincii şi-au exprimat deja opţiunea asupra proiectului de Constituţie sâmbăta trecută, în prima etapă a referendumului. În acest sfârşit de săptămână, au fost chemaţi la urne cetăţenii din restul de 17 provincii ale ţării.

Împărţirea ţării în două zone de vot succesive a fost decisă pentru a face faţă boicotului numeroşilor magistraţi însărcinaţi cu supravegherea votării.

Referendumul este văzut ca o formă de vot de încredere pro sau contra preşedintelui Mohamed Morsi, în contextul în care opoziţia liberală consideră că proiectul de Constituţie deschide calea unei islamizări a statului şi are grave lacune în ceea ce priveşte protecţia libertăţilor fundamentale.

Partizanii preşedintelui islamist Mohamed Morsi susţin însă că legea va permite, în sfârşit, dotarea ţării cu instituţii stabile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri