EXCLUSIV. „Scorpionii roşii”, suspectați de mită

Data publicării:
SCOPRIONII ROSII - 4739115-Mediafax Foto-Tibi Bologh

„Scorpionii roșii” de la Craiova, adică militarii pregătiţi pentru misiuni in Agfanistan, sunt suspectați de mită. Unii dintre ei ar fi plătit pentru a prinde o misiune in teatrele de operațiuni. 

Corpul de control al ministrului Apărării cercetează aproape 100 de reclamaţii de luare de mită pentru un loc pe lista celor care pleacă în misiune în Afganistan. Mai mulţi militari care ar fi trebuit să plece în teatrul de război s-au plâns că locurile au fost rezervate din timp pe baza unor atenţii date comandaţilor unităţilor care se ocupă de trierea soldaţilor.

Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale, a declarat, în exclusivitate pentru Digi24, că are această informație și a constituit la nivelul Statului Major un colectiv care verifică aceste acuzații. „Dacă sunt asemenea semnale în armata română, atunci le vom combate cu fermitate. Am dispus controale și voi lua măsurile necesare și voi sesiza organele abilitate ale statului”, a spus Mircea Dușa.

Sunt în jur de șapte sesizări care sunt semnate, celelalte sunt anonime, dar ele sunt în verificare”, a declarat, ulterior, ministerul Apărării.  

Va fi o anchetă de lungă durată, care vizează mai multe persoane. Nu este prima dată când în armată se aud astfel de zvonuri, s-au făcut reclamații acum câțiva ani, dar nu s-a întâmplat nimic. Se vorbește mult despre perioada de început a misiunii în Afganistan, când s-ar fi întâmplat același lucru.

Misiunile românilor în Afganistan în 2013 se apropie de final, deci interesul financiar e unul pe măsură. Procedura se va derula mai departe însă, pentru că România trebuie să își onoreze participarea în Afganistan.

Examenul de plecare acolo nu e unul deloc simplu, sunt criterii psihologce și fizice foarte serioase, deci unele reclamații pot veni pe fondul excluderii.

În jur 13.000 de euro câştigă un militar pentru 6 luni de misiune în teatrul de razboi. Iar în ţară, salariul său aproape se dublează, prin acordarea de sporuri. O sumă pentru care acceptă cu uşurinţă să-şi rişte viaţa.

„Scorpionii roșii” sunt o trupă de elită și nu se află la prima participare în Afganistan.

Peste 5.000 de soldaţi au fost trimişi să lupte în Afganistan din 2002, iar mulţi dintre ei au luat parte chiar şi la câte trei misiuni.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri