Federațiile europene de fotbal solicită limitarea mandatului președintelui FIFA

Data publicării:
4932274 20afp 20mediafax 20foto 20sebastian 20derungs-45679

Declaraţia cuprinde propuneri pentru modificări ale statutelor FIFA, ce vor fi dezbătute la congresul forului mondial, în luna mai.

„Un mandat maxim pentru preşedintele FIFA trebuie pus în aplicare începând din 2015, având ca model regulamentul CIO, ce prevede că primul mandat este de opt ani şi al doilea şi ultimul este de patru ani”, a declarat secretarul general al UEFA, Gianni Infantino, la finalul reuniunii reprezentanţilor federaţiilor europene.

Preşedintele FIFA, elveţianul Sepp Blatter, a fost reales în 2011 pentru al patrulea mandat de patru ani.

O limitare pe duratele propuse de reprezentanţii federaţiilor europene ar face ca mandatele să fie totuşi mai lungi decât cele menţionate anul trecut de o comisie independentă, într-un raport către FIFA: două mandate de câte patru ani.

Federaţiile din Europa mai vor ca orice candidat la postul de preşedinte al FIFA să dispună de o anumită susţinere, de exemplu să fie susţinut de zece federaţii naţionale. De asemenea, candidatul trebuie să aibă un rol activ în propria federaţie sau confederaţie.

Europa mai pledează pentru o limită de vârstă în ceea ce priveşte toţi candidaţii pentru instanţele FIFA - să aibă cel mult 72 de ani în momentul alegerii sau numirii.

În schimb, cele 53 de federaţii nu consideră necesară revizuirea componenţei Comitetului Executiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri