Fiscul, pericol public – episodul 2. Acte confidențiale ale contribuabililor din sectorul 6 zac, în saci, pe holuri

Data publicării:
saci

Ambalate în saci de rafie, actele celor care îşi plătesc taxele şi impozitele către stat sunt lăsate la voia întâmplării. Oricine poate fotografia acte confidenţiale cu date ale firmei sau poate lua dosare din cutiile aşezate în afara camerei de arhivă.

Funcţionarii pe care i-am întrebat de acest lucru nu ne-au putut da un răspuns despre motivul acestei dezordini şi nepăsări.

Discuție reporter-angajat:

„-Dumneavoastră de ce puneţi mâna pe ceva ce nu este al dumneavoastră?

-Dar de ce stau pe hol aceste acte? Îmi puteţi spune? De ce stau pe hol actele contribuabililor?

-Vreţi, vă rog, să vă vedeţi de treaba dumneavoastră? Să nu ne încărcăm nervii. Nici eu, nici dumneavoastră...

-Dar eu nu sunt deloc nervos.

-Nici eu, dar nici nu vreau să devin!

-Deci ăsta este un loc de depozitat documente fiscale!

-Exact! Şi în niciun caz un loc unde să luaţi dumneavoastră şi să faceţi poze. Dacă vreţi să faceţi poze, faceţi cu statuia lui Ştefan cel Mare, cu Parcul Herăstrău.”

Aceasta este o posibilă explicaţie atât pentru colectarea defectuoasă a taxelor şi impozitelor, cât şi un răspuns pentru actele care se pierd în instituţiile statului, iar plătitorii sunt plimbaţi pe drumuri pentru a reface dosarele cu documente care lipsesc.

Guvernanţii spun că atâta timp cât contribuabilii nu sunt persoane importante, riscurile nu sunt atât de mari.

N-ar trebui ca aceste informaţii să ajungă în mâinile oricui, dar nu îmi dau seama acum în ce situaţii sau care ar fi riscurile pentru nişte date ale unor persoane care nu ştiu cât ar fi de importante. Poate în anumite sedii ale organelor fiscale se întâmplă ca anumite documente să fie stocate în condiţii nu tocmai proprii. Vom verifica”, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat Ministerul Finanţelor, pentru Digi24.

„În situaţia în care informaţii despre business-ul şi despre afacerile unui contribuabil în România devin publice, asta poate să afecteze nu doar business-ul în sine, dezvoltarea, dar şi reputaţia”, a spus Emilia Moise, consultant fiscal.

În ultimii ani, anchetatorii de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate a trimis după gratii mai multe rețele care luau ilegal credite bancare după ce intrau în posesia unor copii ale cărților de identitate. Infractorii au avut nevoie doar de codul numeric personal și de adresa de domiciliu ca să obțină împrumuturi de zeci de mii de euro.

Avocat: „Sunt încălcate un număr imens de acte normative”

Avocatul Cristina Onofrei a declarat că „este de neconceput existența unei asemenea situații într-o instituție din România”.

„Sunt încălcate un număr imens de acte normative, legea 133 în privind asigurarea protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei fizice. În ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal sunt încălcate dispoziții din Constituție, tot ceea ce ține de drepturile omului”, a spus Cristina Onofrei, pentru Digi24.

Avocatul a precizat că acești funcționari riscă de la eliberarea din funcție până la sancțiuni penale.

Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului, a declarat la Digi24 că lucrurile arătate de reporterii Dgi24 reprezintă „o neglijență care trebuie penalizată imediat, pentru a se evita pe viitor”.

„Mă uitam la atribuțiile acestor direcții generale de finanțe publice și una spune așa: asigură păstrarea secretului fiscal și a confidențialității documentelor și informațiilor gestionate în condițiile legii. Deci e clar că e o neglijență care trebuie penalizată în funcție de prejudiciile create”, a declarat Ionel Blănculescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri