Fructe cu pesticide și pește cu paraziți, în România. Cât de sigure mai sunt alimentele?

Data publicării:
07032013 20fructe 20peste-53412

A intrat printr-un depozit din Oradea si marea parte a produsului, în jur de 90 de tone, a ajuns în București”, a spus Szabo Szalo Muresan, inspector în cadrul Direcției Sanitar Veterinare din Bihor.

Alte zece tone au fost trimise în magazinele din vestul şi sudul ţarii, iar câteva sute de kilograme au fost deja consumate. Specialiştii spun că parazitul poate cauza probleme digestive doar în anumite condiţii.

Dacă tratam termic acel macrou înainte de consum, dacă îl încălzim la peste 60 de grade, doar nu îl mâncăm crud sau dacă este congelat o perioada de timp, ouăle de parazit se distrug”, a explicat Aurelia Zugravu, lector la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila.

Peștele infestat a fost descoperit în urma unui control de rutina, iar 80 de tone de macrou au fost retrase din magazine și vor fi distruse.

365 de kilograme de pere contaminate cu pesticide, pe piața din România

La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea controalelor, la nivel naţional, pentru legumele şi fructele provenite din sau cu origine Turcia, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

Decizia a fost luată în urma unor repetate constatări ale depăşirilor limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide.

Un transport de 3.342 de kilograme de pere din Turcia a fost depistat în 7 februarie, având un buletin de analiză emis de laboratorul EuroLab Bulgaria, cu depăşiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim si Benomyl.

Ca urmare, precizează sursa citată, a fost declanşată alerta prin sistemul Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAFF) şi produsele au fost sechestrate în vederea distrugerii.

Inspectorii ANSVSA au constatat ulterior că, de fapt, a fost distrusă doar cantitatea de 2.977 de kilograme, diferenţa de 365 de kilograme fiind trimisă spre comercializare.

100 de kilograme, de exemplu, au fost luate de niste persoane fizice care nu au putut fi identificate. S-au dus și în București, Ilfov și în Brăila, și în Prahova, și în Brașov, cantități mici”, a declarat Sorin Mitrea, directorul executiv adjunct al DSVSA Ilfov.

Unitatea de depozitare a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 6.000 de lei şi au fost anunţate organele de poliţie. Trimiterea spre comercializare a perelor din respectivul transport face obiectul unei cercetari judiciare în momentul de faţă.

Cei care manânca pere tratate cu pesticide nu se îmbolnavesc imediat, spun medicii, însă problemele apar în timp.

De la efecte cancerigene, mai ales pe ficat, la o toxicitate hepatică ce poate să ducă la ciroză”, a explicat Aurelia Zugravu, lector la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila.

La 9 februarie, în urma verificărilor, inspectorii ANSVSA au depistat şi un transport de 6.100 de kilograme de ardei capia roşu, însoţit de un buletin de analiză emis de către laboratorul EuroLab Bulgaria, care arăta depăşiri ale limitelor admise pentru pesticidul Formetanat. ANSVSA a declanşat alerta prin sistemul SRAFF şi s-a luat măsura distrugerii întregii cantităţi de produs.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri