Furtuni în toată țara. Copaci căzuți, trenuri oprite și porturi închise. Cele mai multe apeluri de urgență au fost în București

Data actualizării: Data publicării:
furtuna
Din cauza vântului puternic au fost suspendate manevrele în toate porturile de la Marea Neagră. Colaj foto / surse foto: INQUAM Photos/ANM

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) informează că cele mai multe apeluri de urgență au fost făcute în București, unde 31 de copaci s-au prăbușit din cauza vântului puternic. Manevrele în porturile de la Marea Neagră au fost suspendate, se mai spune în comunicatul de presă transmis de DSU.

În contextul avertizării COD PORTOCALIU și COD GALBEN de fenomene meteorologice ce vizează intensificări susținute ale vântului, în intervalul 02.04.2024, ora 08.00 – 02.04.2024, ora 13.00, s-au înregistrat efecte în 17 localități din 13 județe ( AB, BH, BT, BZ, CJ, DB, GR, HD, IF, MS, PH, SV și VL ) și municipiul București, unde unde echipele operative au intervenit/se intervine pentru degajarea a 13 elemente de construcție, 60 de copaci doborâți de vânt, 4 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind avariate 3 case, 1 anexă și 16 autoturisme.

Totodată, circulația feroviară a fost temporar afectată pe magistrala 500 în localitatea Moara Nouă din județul Prahova din cauza copacilor căzuți pe linia de contact.

Din cauza vântului puternic au fost suspendate manevrele în toate porturile de la Marea Neagră și trecerile cu ferry-boat-urile din Zimnicea/TR și Turnu Măgurele/TR către Bulgaria.

În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 7 localități din județul Harghita, însumând un număr de aproximativ 1.531 consumatori finali nealimentați. La acest moment se intervine pentru remedierea defecțiunilor.

Cele mai multe situații de urgență generate de intensificările susținute ale vântului au avut loc în municipiul București unde 31 copaci s-au prăbușit, mai multe elemente de construcție au fost dislocate de la 6 blocuri de locuințe, 1 panou publicitar a fost distrus, fiind avariate 12 autoturisme.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit ISU Vrancea, în urma vântului puternic, pompierii au acţionat pentru degajarea unor elemente de acoperiş instabile şi a unui copac căzut pe un autoturism, în municipiul Focşani.

Totodată, s-a intervenit pentru scoaterea unei persoane prinsă sub un solar agricol, în localitatea Cârligele, victima fiind în stop cardio-respirator şi supusă manevrelor de resuscitare de către echipajul SMURD. Ulterior, bărbatul a fost transportat cu o ambulanţă a SAJ la spital, fiind în comă.

De asemenea, potrivit societăţii de distribuţie a energiei electrice, în judeţul Vrancea sunt 43 de localităţi nealimentate cu energie electrică, fiind afectaţi 13.218 abonaţi.

"Pompierii salvatori rămân la datorie în sprijinul cetăţenilor şi autorităţilor din zonele aflate sub incidenta codurilor meteo prognozate", mai arată sursa citată.

DSU precizează că informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire pentru situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro şi aplicaţia de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store şi Google Play.

Cod portocaliu și cod galben de vânt, în toată țara

Administraţiei Naţionale de Meteorologie a emis un Cod portocaliu de vânt puternic, în intervalul orar 8:00 - 18:00, în judeţele Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Cluj, Alba, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ şi Botoşani, şi mai ales după-amiaza în Capitală şi în judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Brăila, dar şi în zona continentală a judeţelor Constanţa şi Tulcea, unde vântul va sufla cu viteze, în general, de 80...85 km/h. 

cod galben de vant
Cod portocaliu și Cod galben de vânt puternic, în toată țara. Sursa foto: ANM

Restul teritoriului este vizat, marţi, de o avertizare Cod galben de intensificări ale vântului şi vijelii, valabilă în intervalul 8:00 - 22:00. Vântul va avea intensificări susţinute în toată ţara, cu viteze de 55...65 km/h, iar local de 70...80 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăşi 90...110 km/h. 

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri