GHID. Paşii pe care trebuie să îi urmeze românii care călătoresc în străinătate

Data publicării:
politie frontiera circulatie FB 2

Ameninţări cu bombe, zone publice evacuate şi teama că un nou atentat ar putea avea loc în Europa au determinat autorităţile mai multor state să ridice gradul de alertă şi să impună restricţii. Primul pas pe care trebuie să-l facă românii care călătoresc în străinătate este să se informeze despre situaţiile de risc pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Până acum, oficialii români au emis două atenţionări de călătorie, pentru Franţa şi Suedia, în care se vorbeste despre pericolul terorist. În cazul în care sunt martori ai unui atentat, românii sunt sfătuiţi să urmeze câţiva paşi clari.

Bogdan Stănescu, directorul general al Departamentului Consular al MAE: „Imediat ar trebui să-şi ia măsurile de securitate, de siguranţă pe care trebuie să şi le ia orice persoană, iar în situaţia şi în momentul în care au posibilitatea, să informeze ambasada sau consulatul României. În acelaşi timp, trebuie să informeze şi autorităţile din statul respectiv dacă este martorul unui eveniment de acest gen”.

După atacul terorist de la Paris sute de români au sunat la Ambasada din Franţa pentru a cere infrormaţii.

Bogdan Stănescu, directorul general al Departamentului Consular al MAE: „Marea majoritate a celor care au contactat Ambasada României s-au interesat cu privire la condiţiile de călătorie din Franţa sau de părăsire a teritorului francez, având în vedere informaţii că statul francez a reintrodus controalele la graniţă. Am avut şi o serie de cetăţeni români care au întrebat despre rudele lor pe care nu mai puteau să le contacteze”.

Suedia a ridicat la 4 din 5 nivelul de alertă antiteroristă, o premieră pentru această ţară, considerată una dintre cele mai paşnice din lume.

Suedia este îngrijorată faţă de eventuale atacuri teroriste la fel de mult ca alte ţări din Europa. Este adevărat însă că până acum Suedia a fost destul de relaxată la acest capitol. Prim-ministrul declarase chiar joi într-o conferinţă de presă că ţara sa a dat dovadă de multă naivitate neacceptând ideea că nişte cetăţeni ai săi ar putea fi implicaţi în acţiuni teroriste.

Şi în Spania unde trăiesc oficial aproape un milion de români au fost luate măsuri suplimentare de securitate.

Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 Spania, relatează: „Ca răspuns la tragedia de la Paris, Oficiul Naţional de Luptă împotriva Terorismului din Maria Britanie a făcut un ghid pentru cetăţeni în care sunt sfătuiţi cum să acţioneze dacă are loc un atac armat. Britanicilor li se recomandă să fugă, nu să se ascundă dacă au un culoar liber. Dacă nu pot părăsi zona, sunt sfătuiţi să se adăpostească în spatele unor stâlpi sau ziduri de beton. O dată ajunşi într-o ascunzătoare, se recomandă setarea telefonului pe modul silenţios şi contactarea autorităţilor”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
David Popovici, un nou record mondial: A fost cel mai rapid din lume, dar timpul lui nu va fi omologat...
Digi FM
Andreea Bălan rupe tăcerea despre împăcarea cu George Burcea
Pro FM
Mesajul făcut public de Corina Bud după derapajul de la concertul Coldplay. Fanii, extrem de duri: „Ce fel de...
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul despre momentul când a luat o pauză de la actorie: „A fost înfricoșător”
Adevarul
Fiul unui candidat la Primăria Sanremo, reclamă pentru tatăl său în limba română. „Locuiesc de 10 ani în...
Newsweek
VIDEO El e monstrul zburător de 150.000.000$ ce vânează submarine chinezeşti. Apare în Marea Neagră
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
Solstițiul de vară sau data când ziua e cea mai lungă din an. Tradiții și superstiții legate de începutul...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat ploșnița cerealelor sau gândacul puturos. Trupul lor e acoperit de puncte negre, greu...
Film Now
„Speră că nu voi supraviețui procedurilor de divorț!” Shannen Doherty, critici la adresa fostului soț, căruia...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia