IMPARȚIAL. Dan Dungaciu și Iulian Chifu, despre posibilitatea recuperării tezaurului

Data publicării:
dungaciu tezaur

Dan Dungaciu a susținut că declarația lui Mugur Isărescu cum că din toamnă România va relua negocierile pe tema tezaurului aflat la ruși este surprinzătoare într-un anumit punct de vedere.

„Nu, pentru că există o comisie bilaterală privind probleme istorice nerezolvate între România și Federația Rusă, inclusiv tezaurul. Din punctul de vedere al poziției oficiale a României, care invocă acest tezaur de fiecare dată, la orice întâlnire bilaterală, nu e nimic surprinzător.

A doua chestiune este în ce măsură este o provocare. Poate să fie o provocare din moment ce partea rusă este extrem de reticentă. În niciun text care privește România, publicat în ultimii ani, partea rusă nu pune tezaurul. Nu numai că nu-l refuză, dar nici măcar nu-l discută.

Ar mai putea să fie privit și altfel. Indiferent de ce s-ar întâmpla, partea română nu se va abține să pună această problemă pe masă. Au existat anumite voci care sugerau că în ceea ce privește relația bilaterală cu Rusia ar trebui să nu mai ridicăm problema tezaurului pentru că, oricum, rușii nu sunt dispuși să discute despre asta și o neridicare a problemei tezaurului ar deschide canale de negociere cu Federația Rusă, sau ar mai îmblânzi puțin duritatea negociatorilor de la Moscova. Această linie a avut adepți și cred că o asemenea idee n-ar fi printre cele mai bune, pentru că tezaurul rămâne un lucru unic al Federației Ruse cu oricare alt stat.

România are două tipuri de jafuri, una cu chitanțe – tezaurul – și alta fără chitanțe – așa cum îl au toate statele. Dacă România ar face o carte albă cu cât a fost prădată de la ocupația sovietică încoace, ar rezulta un volum consistent comparabil cu al altor state. Dar „raptul” cu chitanțe este un dosar unic pe care România îl are. Nu se va rezolva acum, nu mâine, nu poimâine, dar cred că România trebuie să păstreze acest dosar.

E și un semnal pentru interior, cu siguranță și un semnal pentru exterior. Problema tezaurului, dacă se va rezolva, se va rezolva în momentul în care relația va fi dezghețată. În momentul ăsta suntem departe de un dezgheț”, a declarat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Relații Internaționale al Academiei Române.

„Faptul că domnul Mugur Isărescu s-a pronunțat este responsabilitatea sa”, a spus Iulian Chifu.

Acesta a sugerat că ar trebui să privim și la o altă listă de creanțe pe care România le are de recuperat.

„Din acest punct de vedere cred că este important ca, poate la MAE, poate într-o formulă asumată de premier, poate împreună cu ministerul Finanțelor, cu Banca Națională, toate aceste creanțe să fie luate una câte una și să vedem acolo unde e posibil să recuperăm”, Iulian Chifu, consilier prezidențial.

„Probabil că problema tezaurului a meritat să fie pusă de domnul Isărescu inclusiv pentru faptul că foarte puțină lume știe de problema tezaurului în afara României. Cred că această chestiune a tezaurului ar merita să fie multiplicată la nivelul UE”, a mai spus Dan Dungaciu.

„Problema tezaurului ar implica și Franța, acolo exista o contrasemnătură și o garanție a Franței. De aceea e bine să o scoatem din spațiul direct al relațiilor bilaterale și poate o zonă specială care să se ocupe exclusiv pe recuperarea acestor creanțe ar putea să aducă o plus valoare în sensul de a rezolva ceva”, a completat consilierul prezidențial.

Iulian Chifu a susținut că celelalte creanțe ar putea să fie mai importante decât cele 90 de tone de aur din Rusia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri