Încep negocierile cu portughezii. MApN vrea să achiziționeze avioane multirol F-16

Data publicării:
25022013 20mapn 20avioane-51547

Ministerul Apărării Naţionale a prezentat luni raportul de activitate al instituţiei pe anul 2012, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Victor Ponta. Discuţiile din conferinţa de presă ce a urmat bilanţului s-a concentrat pe achiziţia de avioane de luptă multirol F-16, în uz, din Portugalia.

Decizia de a înlocui vechile MIG-uri ale Armatei române cu avioane F16, folosite de militarii din Portugalia, a fost luată în septembrie anul trecut. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat atunci cumpărarea a 12 avioane de luptă.

Întrebat dacă sunt şi alte ţări luate în calcul pentru negocieri, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a evitat să dea un răspuns clar, spunând că preferă să meargă pe calea negocierilor anunţate. Se doreşte achiziţionarea tuturor avioanelor din acelaşi loc, pentru a putea fi obţinut un preţ cât mai bun, a explicat oficialul.

Pentru că a venit vorba de bani, principala problemă a bilanţului instituţiei pe 2012, Mircea Duşa a reluat subiectul fondurilor alocate. Chiar dacă este mai mare decât cel de anul trecut, bugetul nu acoperă nevoile de dotări ale Armatei Române, indiferent că este vorba de bani pentru avioanele F-16, pentru forţele terestre sau navale. Acestea din urmă se confruntă cu probleme serioase în privinţa înzestrării cu tehnică de luptă.

La un moment dat în cursul conferinţei de presă, ministrul Apărării nu a mai dorit să răspundă întrebărilor legate de achiziţia de avioane multirol. Rămâne de văzut cum vor decurge negocierile, a spus acesta.

Costurile militare pe 2013

Anul în curs vine cu costuri destul de mari. Este vorba în primul rând despre retragerea soldaţilor români din Afganistan: o parte din bazele militare au fost închise, urmând ca majoritatea militarilor să se întoarcă în ţară începând cu luna iulie.

În al doilea rând vinavioanele multirol, pentru care nu sunt identificate deocamdată sursele de finanţare, în vistieria Ministerului Apărării Naţionale nefiind regăsită nici o sumă alocată expres pentru cumpărarea de avioane noi. Acestea ar trebui să înlocuiască bătrânul MIG 21 Lancer.

Pensiile militarilor

Prezent la şedinţa de bilanţ a Ministerului Apărării, premierul Victor Ponta a primit întrebări referitoare lapensiile militare. El a anunţat în acest sens că o nouă comisie recent instituită trebuie să verifice în ce mod a fost mărit cuantumul acestora.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salarii mai mici de la 1 iulie 2024 pentru acești români. Decizia lovește în mulți angajați
Digi FM
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut...
Pro FM
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de...
Film Now
Cum arată copiii lui Jason Momoa. Fiul lui de 15 ani are cel mai ciudat nume de la Hollywood
Adevarul
Gratare cu carne de om. Un canibal și-a servit vecinii cu carne umană, fără ca aceștia să știe ce mănâncă de...
Newsweek
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai...
UTV
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele...