Inundații. Autoritățile se laudă cu strategii de evitare a riscului, lucrările sunt făcute de mântuială

Data publicării:
INUNDATII-Mediafax Foto-Vargyasi Levente-1

Un exemplu îl reprezintă o investiţie de un milion de euro care trebuia să apere de inundaţii o comună din judeţul Mehedinţi. Însă digul ridicat pune, de fapt, în pericol localitatea la fiecare ploaie mai puternică. Angajaţii firmei care a făcut lucrarea au tăiat pomii de lângă apă şi, în loc să înalţe malurile, le-au întărit... cu saci de nisip.

Lucrările de amenajare a albiei râului Coşuştea au început în 2010. Soluţia găsită atunci: saci de nisip de jur împrejur, care la prima furtună au cedat. De atunci, râul s-a umflat de trei ori, iar apa a inundat terenurile din apropiere. Primarul susţine că satul era mai bine apărat înainte să se făcă aceste lucrări.

„Întreaga suprafață la unii dintre ei nu mai există, este ca vad al râului Coșuștea. Fenomenul se întâmpla din momentul în care au început lucrarile la acest obiectiv”, a explicat Marian Răducanu, primarul comunei Şişeşti.

Investiţia de pe râul Coşuştea este finalizată. Banii - un milion de euro de la Banca Mondială - au ajuns în conturile constructorului, dar Administraţia Bazinală Jiu, cea care a comandat lucrările, refuză să facă recepţia lucrării.

Reprezentanţii firmei care a realizat lucrarea au refuzat să comenteze situaţia, însă ministrul Lucia Varga a promis că le va cere să rezolve probelemele.

Comuna Arbore din Suceava a fost măturată de patru viituri puternice în ultimii 11 ani. Aşezarea geografică, despăduririle, lipsa digurilor şi autorizaţii de construcții eliberate greşit par să fie motivele pentru care o dată la doi ani oamenii sunt amenintaţi de ape. 

În 11 ani s-au făcut doar studii de fezabilitate. Chiar dacă în orice moment apa poate veni din nou peste localnici, nu există nici o strategie de înlăturare a pericolului de inundaţii. S-au promis diguri, dar au ramas doar vorbe.

Rast, județul Dolj. În urmă cu şapte ani, 120 de case au fost luate de ape şi 3000 de oameni au fost evacuaţi. De atunci, s-au refăcut digurile, iar anul acesta s-a întocmit o hartă de risc. Însă alte măsuri speciale nu s-au luat.

Un exemplu pozitiv vine din vestul ţării. Însă şi aici soluţiile s-au găsit abia după ce 10.000 de oameni au rămas fără case. După inundațiile din 2005, atunci când râul Timiș pur și simplu a rupt digurile de protecție, autoritățile din vestul țării par să își fi învățat lecția. Acum digurile sunt mai înalte cu doi metri, au fost întărite, iar debitul apei este măsurat 24 de ore din 24. Inclusiv podul care traversează râul a fost consolidat

Inundaţiile din 2005 au provocat pagube în valoare de 1,66 de milioane de euro, adica aproximativ 0.6% din PIB. În România există peste un milion de hectare de teren inundabil.

Citiți și Prevenirea inundaţiilor, doar pe hârtie. În ultimii ani, au lipsit măsurile eficiente de evitare a dezastrelor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri