Mechel a vândut cele patru combinate din România pe 230 de lei

Data publicării:
mechel 20campia 20turzii 20mediafax-50392

Grupul rus Mechel a vândut pentru 230 de lei (52 de euro) cele patru combinate metalurgice pe care le deţine în România către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă, potrivit Forbes Rusia.

Comunicatul oficial al Mechel

„Moscova, Rusia - 19 februarie 2013 - OAO „Mechel (NYSE: MTL), compania rusească de top în metalurgie și minerit, anunță vânzarea activelor metalurgice din România.

OAO „Mechel” a transferat acțiunile tuturor activelor sale românești către compărător - compania românească Invest Nikarom SRL. Prețul tranzacției este simbolic și are valoarea de 230 lei (aproximativ 70 USD). În posesia Invest Nikarom SRL au intrat astfel cele cinci întreprinderi metalurgice ale Grupului „Mechel” - Ductil Steel S.A., Câmpia Turzii S.A., Mechel Târgoviște S.A., Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, Laminorul S.A.

În luna noiembrie 2012, din cauza conjuncturii nefavorabile de preț de pe piețele metalurgice europene, pe fondul creșterii prețurilor la fier vechi și a cererii scăzute pentru produse finite, activitatea de producție de la întreprinderile metalurgice „Mechel” din România a fost temporar oprită, dar au fost luate toate măsurile pentru menținerea funcționalității utilajelor de producție și de întreținere.

Vânzarea activelor românești corespunde în totalitate strategiei actualizate a OAO „Mechel”, care prevede dezvoltarea direcțiilor prioritare ale business-ului, în principal consolidarea poziției de top în producția de cărbune metalurgic.

Comentând evenimentul, Directorul General al OAO „Mechel”, Evgeni Mikhel a subliniat: „Această tranzacție reprezintă un pas în realizarea strategiei actualizate a OAO „Mechel”, care este îndreptată către dezvoltarea direcțiilor de producție cheie și vânzarea business-urilor non-profil. Cu ceva timp în urmă am anunțat intențiile noastre de a ieși din sectorul metalurgic european, care în conjunctura actuală și prognozabilă rămâne în pierdere cronică. Acest fapt influențează negativ nu doar rezultatul financiar și fluxul bănesc al Grupului, ci și majorează cheltuielile, ceea ce noi nu ne putem permite, având în vedere faptul că investim în proiecte de perspectivă, precum zăcământul Elga și în Laminorul universal de șine de cale ferată. La o pierdere planificată la întreprinderile românești în anul 2013 în valoare de 2,4 miliarde de ruble, actuala tranzacție va avea un efect financiar pozitiv pentru acționarii noștri. Fluxurile bănesti eliberate vor fi direcționate atât pentru activitatea operațională, cât și pentru reducerea datoriei companiei”.

Traseul vânzării

În noiembrie anul trecut, grupul rus Mechel a suspendat activitatea în toate cele patru uzine din România şi a scos la vânzare toate companiile deţinute în Europa de Est. Pentru cele din România cerea, în total, 150 de milioane de dolari. Combinatul Câmpia Turzii a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de 33 de milioane de dolari

În luna octombrie, conducerea combinatului din Câmpia Turzii anunţa că intenţionează să disponibilizeze 800 de persoane. După această disponibilizare ar fi urmat să mai rămână la combinat 360 de angajaţi.

În 2011, combinatele Mechel din România au avut afaceri totale de peste 1,2 miliarde de dolari, însă în prima jumătate a anului 2012 s-au prăbuşit aproape la jumătate. Pierderile au ajuns la aproape 50 de milioane de euro, iar companiile stau pe stocuri uriaşe de oţel şi produse prelucrate. Grupul mamă a intrat într-un proces de restructurare pentru a reduce datoriile, care au ajuns la 9 miliarde de dolari.

În urmă cu câteva zile, conturile combinatului Mechel Târgoviște au fost blocatedupă ce peste 2.000 de salariați au câștigat un proces împotriva conducerii. Instanța a obligat managerii să plătească salariile restante din ultimii șase ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri