Minerii blocaţi în subteran la Roşia Montană nu renunţă la proteste. Sâmbătă ar putea intra în greva foamei

Data publicării:
salvatori mineri 3235336-Mediafax Foto-Adi Piclisan-5

ACTUALIZARE 11.59. Au trecut mai bine de 50 de ore de când 22 de mineri sunt blocați în mina de la Roșia Montană, la 300 de metri adâncime. De dimineaţă, salvatorii au fost nevoiţi să deschidă uşa minei pentru că nivelul oxigenului scăzuse foarte mult peste noapte.

Cei 22 de mineri încep să se resimtă. Sunt obosiţi, înfomeţaţi şi abia mai pot respira în tunelul care nu este mai lat de doi metri. Plus că temperatura nu trece de 10 grade Cesius, iar umiditatea este foarte mare.

„Nu ştiu cât o să rezistăm aşa. Încercăm şi noi. Asta este. O ducem până la capăt”, spune unul dintre protestatari.

„Am dormit pe aici, pe bănci, cu câte o pătură pe noi, ne-am mişcat când ne-a tăiat frigul, ne-am mişcat aici pe galerie”, a povestit altul.

Chiar dacă le este greu, minerii spun că nu vor să renunţe. Pentru ei, exploatarea aurului cu cianuri la Roşia Montană înseamnă viaţă, nu moarte, aşa cum spun protestatarii de la Bucureşti.

„Bunicul are 86 de ani, a lucrat în praf fără condiţiile astea pe care le avem noi. Şi din minerit e la pensie. Taică-miu are 60 de ani, e la pensie tot din minerit. Şi n-a murit nimeni”, crede un al miner.

Cei 22 de mineri sunt hotărâţi să rămână în subteran până când Guvernul va aproba exploatarea. Iar dacă nu primesc un răspuns până sâmbătă, sunt decişi să intre în greva foamei.

„Noi, din momentul în care am intrat pe galerie, suntem conştienţi că putem să nu mai ieşim! Şi n-are importanţă că stăm aici zile întregi sau cât va trebui să stăm”, spune unul dintre protestatari.

Minerii din subteran nu sunt singuri. La suprafaţă, 300 de oameni îi susţin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri