Ministrul de Interne schimbă regulile: Onorul va fi acordat fiecărui oficial în parte, în funcție de momentul sosirii la un eveniment

Data publicării:
gabriel oprea- mfax

Conform unui ordin al ministrului Gabriel Oprea, publicat deja în Monitorul Oficial, onorul se va acorda fiecărui oficial în parte, în funcție de momentul în care aceștia ajung la un eveniment sau la o ceremonie.

În urmă cu o lună, la bilanţul anual al Ministerului Administraţiei şi Internelor, preşedintele şi premierul l-au pus în dificultate pe vicepremierul Gabriel Oprea. Militarii au dat de două ori onorul la Ministerul de Interne: o dată premierului și a doua oară preşedintelui.

Explicațiile MAI

Regulamentul onorurilor și ceremoniilor militare M63/2013 emis de către Ministerul Apărării Naționale este aplicabil, conform articolului 2 al anexei acestuia, „pentru acordarea onorurilor militare şi desfăşurarea ceremoniilor militare de către Ministerul Apărării Naţionale la nivel central şi local”, precizează Ministerul de Interne, într-un comunicat remis Digi24.

În Ministerul Afacerilor Interne, în condițile în care, începând cu anul 2002 polițiștii nu mai au statut militar, domeniul ceremoniilor nu era reglementat, de aceea și necesitatea unui cadru de reglementare cu aplicabilitate pentru instituția noastră”, se arată în textul citat.

Ministerul Afacerilor Interne are în componență peste 75.000 de polițiști – deveniți funcționari publici cu statut special – pentru care nu pot fi aplicate regulile militare de organizare ale unor ceremonii (inclusiv acordarea gradelor profesionale, încetarea raporturilor de serviciu ale polițiștilor, funeralii, ceremonii comemorative etc. În forma sa, regulamentul promovat de către Ministerul Afacerilor Interne nu este destinat anumitor demnitari și nici nu impune norme diferite de manifestare a respectului față de anumite demnități publice”, conchide comunicatul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri