MONUMENT. Bisericile de lemn din Țara Făgetului sunt lăsate în paragină

Data publicării:
08122012 20biserici 20tara 20fagetului-37583

Biserica din Crivina de Sus este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din zona Banatului. Până acum câțiva ani, un bătrân era ghid pentru turişti. Între timp, au dispărut şi turistii şi bătrânul, iar biserica a fost închisă pentru că acoperişul se poate prăbuşi în orice moment.

Localnicii spun că nu au mai văzut de mult timp turiști pentru că biserica nu a fost renovată de ceva vreme și este în paragină.

În localitatea Curtea, localnicii au încercat să salveze singuri biserica. Acoperişul de şindrilă a fost înlocuit cu un celofan. Însă cei care cunosc importanța bisericilor din lemn spun că autorităţile ar trebui să ia măsuri urgente.

Bisericile de lemn din zona Făgetului reprezintă o comoară pentru arhitectura populară bănățeană și o atracție pentru zona turistică a Făgetului. Din păcate au fost date uitării mulți ani, sunt într-o stare de degradare evidentă, sunt din secolul XVI, XVII, XVIII, unele sunt pe lista monumentelor istorice”, a spus Ioan Oltean, președinte Asociația Culturală „Țara Făgetului.

Pentru că nu sunt protejate corespunzător, multe dintre bisericile din lemn din vestul ţării sunt distruse de ploi. Localnicii din zonă speră ca toate aceste monumente sa fie incluse, cât mai rapid, într-un program de renovare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri