Ninsori, ceaţă şi polei în România. Cod galben de ceaţă în trei judeţe şi pe Autostrada Soarelui

Data publicării:
20130113 20polei-43414

Actualizare ora 11:00Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit avertizarea cod galben de ceaţă şi vizibilitate redusă pentru trei judeţe şi autostrada A2, inclusiv drumurile naţionale şi europene care fac legătura cu zonele afectate, până la ora 12:30.

Astfel, se va semnala ceaţă pe arii extinse din judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Brăila, inclusiv pe Autostrada A2, E85 şi drumurile europene şi naţionale aferente. Vizibilitatea este sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.

Restul avertizărilor referitoare la ceaţă au fost valabile până la ora 10:00 pentru judeţele Olt şi Gorj şi până la ora 11:00 pentru Vrancea, Vaslui, Galaţi şi zona Dobrogei.

Actualizare ora 10:00 Ninge în Capitală după ce, mai devreme, a plouat îngheţat. Poliţiştii de la serviciul rutier al Capitalei le recomandă şoferilor să adapteze viteza la condiţiile de carosabil umed, în condiţiile în care ploaia de mai devreme, în contact cu solul, a format deja un prim strat de gheaţă.

Pericolul de alunecare este aşadar sporit, întrucât peste primul strat de polei se aşează şi un strat de zăpadă. De altfel, codul de polei se menţine în Capitală până la ora 10:30 şi ar putea fi prelungit.

Vineri, câteva sute de persoane au ajuns la camerele de gardă ale spitalelor şi alte 200 au sunat la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, după ce au suferit luxaţii, entorse, fracturi sau contuzii cauzate de alunecările pe gheaţă.

Cod galben de ceaţă

Codul galben de ceaţă vizează judeţele Olt, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Vrancea, Vaslui şi Galaţi. Este afectată circulaţia pe drumuri europene, naţionale şi judeţene, dar şi pe Autostrada Soarelui, vizibilitatea fiind redusă pe alocuri la sub 50 de metri. Totuşi, la ora 8, nici un drum nu era închis.

Meteorologii spun că temperaturile maxime de sâmbătă vor mai mici decât cele din ziua anterioară. La amiază, vor fi între -6 şi +4 grade Celsius. Ei mai spun şi că codul de ceaţă ar putea fi prelungit.

Ceaţa a creat probleme şi în traficul aerian

Cinci curse care ar fi trebuit să aterizeze pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni au fost direcţionate vineri spre sâmbătă noaptea spre pe Aeroportul Internaţional din Sibiu. După mai mult de trei ore de aşteptare, ppasagerii au găsit alte soluţii pentru a ajunge la destinaţia dorită.

Cele cinci curse veneau de la Madrid, Barcelona, Bruxelles, Budapesta şi Iaşi. Acestea ar fi trebuit să ajungăvineri searăla Bucureşti, dar nu au primit permisiunea să aterizeze pe Aeroportul Internaţional Otopeni din cauza ceţii. Avioanele au fost redirecţionate pe Aeroportul din Sibiu, unde au putut ateriza în condiţii optime.

Enervaţi la culme după ce au aşteptat ore în şir în aeronave sau pe holurile Aeroportului din Sibiu, călătorii au găsit alte soluţii ca să ajungă la destinaţii. Unii au plecat cu autocarele spre casă, alţii au închiriat maşini. „Ne-au ţinut în avion trei ore ca pe nişte animale: fără apă, fără nimic, nu ne-au dat voie să ieşim. Ne-au minţit că în jumătate de oră, jumătate de oră, şi uite-ne aici!”, se plânge un pasager. „Nu ne-au promis nimic. Cine se dă jos, se duce acasă pe cont propriu...”, spune altul.

Călătorii mai obosiţi au preferat să rămână peste noapte la Sibiu.

Nici un reprezentant al companiilor aeriene implicate în aceste zboruri nu a fost găsit la Aeroportul Internaţional din Sibiu pentru o explicaţie în legătură cu cele întâmplate.

Ştirea se actualizează. Digi24 şi Digi24.ro vă ţin la curent cu starea vremii de sâmbătă în Bucureşti şi în ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri