Noi reglementări - pachetele neutre de ţigări

Data actualizării: Data publicării:
Health Campaigners Call For A Tobacco Levy To Help Smokers Quit
BRISTOL, ENGLAND - JUNE 10: A close-up view of cigarettes on June 10, 2015 in Bristol, England. Health campaigners have asked for a levy on the tobacco industry to help fund anti-smoking measures. (Photo by Matt Cardy/Getty Images)

Fumătorii din Franţa sunt primii, din Europa, care vor trebui să facă faţă introducerii pachetelor anonimizate, fără niciun fel de însemne distinctive, indiferent de marcă. Au început să fie livrate deja tutungeriilor, măsura fiind menită să descurajeze fumatul. Dar este pe cât de bine intenţionată, pe atât de controversată. Cei mai mulţi fumători francezi spun că în afara confuziilor între pachetele neutre, nu văd nicio schimbare demnă să-i convingă să renunţe la viciu.

Franța e a doua țară din lume, după Australia, care introduce pachetele de țigări anonime, fără însemnele specifice fiecărei mărci. Companiile de tutun au fost nevoite să abandoneze producția vechilor ambalaje încă din primăvară, iar acum magazinele încep să termine stocurile vechi și să le introducă pe cele neutre.

După ce legea care anunța apariția lor a fost aprobată încă de anul trecut, pachetele neutre de țigări au început să fie introduse în magazinele de specialitate din Franța. Practic, de pe ele a dispărut orice semn distinctiv, ele fiind toate de aceeași culoare și învelite cu imagini și mesaje care avertizează asupra pericolelor fumatului. Doar numele companiei producătoare a rămas scris, cu litere foarte mici, undeva în josul pachetului.

Noile reglementări sunt menite să descurajeze tinerii să se mai apuce de fumat. Proprietarii de tutungerii nu cred însă că se va schimba mare lucru.

Patronul unei tutungerii: „Nu-i va determina să se lase de fumat. Eu am observat că ei încep să se obișnuiască. Tinerii nu vor fi descurajați în acest fel. În schimb, există riscul ca această măsură să încurajeze traficul”.

Comercianţii cred că fumătorii vor continua să cumpere în același ritm, deşi sunt uşor enervați de dificultăţile pe care le întâmpină în alegerea mărcii favorite.

Patronul unei tutungerii: „Momentan, vânzările n-au fost afectate. Nu am observat nicio diferență la acest nivel. Oamenii își iau pachetul și doar ne întreabă de ce arată în acest fel, dar asta-i tot”.

Din 2012, când în Australia au fost introduse pachetele neutre de ţigări, procentul fumătorilor australieni a scăzut de la 15% la 12,8%. Măsura va fi obligatorie şi în Marea Britanie din mai 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbarea de la 1 iulie pentru românii care vor să-și cumpere vechime la pensie. Cum îți completezi stagiul...
Digi FM
Povestea virală a unei bunici care se căsătorește din nou la 80 de ani: „Niciodată nu m-am gândit că voi trăi...
Pro FM
În ce relație a rămas CRBL cu fosta soție, Elena, după divorț: „În lume, divorțurile sunt doar despre înșelat”
Film Now
Motivul pentru care un actor din House of the Dragon a fost intimidat de Matt Smith în timpul filmărilor: „Am...
Adevarul
Reacția SUA după ce Putin a amenințat să înarmeze Coreea de Nord
Newsweek
Proiectul Rusiei „Power of Siberia 2", blocat de China. Putin, cu 50.000.000.000 mc de gaz pe stoc
Digi FM
“Eu încărcam roabe cu beton, el spărgea banii cu gagici”. Dumitru Dragomir nu-i plânge de milă lui Irinel...
Digi World
Ce efecte are mersul pe jos de trei ori pe săptămână asupra organismului tău. Efectele sunt uimitoare...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Eva Longoria, despre Mery Streep: „Ea spune povestea asta și toată lumea este atât de confuză”
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia