Oficial MAE: Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad seamănă cu o şedinţă a Guvernului Ungariei. Nemeth Zsolt: Regionalizarea ţine de democraţie

Data publicării:
ungaria

„Am luat notă cu surprindere de declaraţiile unor oficiali ungari formulate în contextul Şcolii de vară de la Băile Tuşnad şi considerăm că reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al ţării noastre. Luarea deciziilor privind organizarea administrativ-teritorială a României reprezintă un drept suveran, în dezbateri fiind implicaţi în mod transparent atât actori instituţionali cât şi reprezentanţi ai societăţii civile din România, indiferent de apartenenţa etnică a acestora”, spune George Ciamba.

Oficialul MAE precizează că „măsurile de reorganizare administrativ-teritorială a României sunt compatibile cu normele internaţionale, adoptarea unor astfel de măsuri fiind în deplina conformitate cu obligaţiile internaţionale asumate de România prin tratatele la care este parte”.

„Aceste măsuri iniţiate de autorităţile române – în baza principiului bunei guvernări – nu au la bază raţiuni de natură etnică şi nici nu sunt promovate cu scopul afectării drepturilor şi libertăţilor garantate persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, a căror respectare statul român şi-a asumat-o în plan internaţional şi ca membru al Uniunii Europene”, precizează George Ciamba.

Nu pot să nu constat că lucrările Școlii de Vară de la Băile Tuşnad seamănă foarte bine cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, organizată de data aceasta în România, atât prin participarea substanţială guvernamentală, cât şi prin fondul problematicilor abordate, centrate pe promovarea politicii naţionale a Ungariei în raport cu minoritatea maghiară, inclusiv din România”, adaugă secretarul de stat.

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat miercuri, la deschiderea oficială a celei de-a 24-a ediţii a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad, că „regionalizarea, drapelul Ţării Secuilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş” sunt probleme care ţin de democraţie.

În opinia lui Nemeth Zsolt, într-un stat democratic ar trebui să se dea curs solicitărilor reprezentanţilor legitimi ai minorităţilor, iar Ungaria va sprijini toate doleanţele formulate de comunitatea maghiară din Transilvania.


Cristian Preda la Jurnalul de Seară: „Ministerul de Externe, în loc să vadă de chestiuni diplomatice foarte urgente, se apucă să polemizeze cu participanţii la şcoala de vară

Schimbul de replici dintre cei doi oficiali a fost ironizat de politicienii români: europarlamentarul Cristian Preda îl acuză pe oficialul Ministerului de Externe că dă dovadă de lipsă de seriozitate: „Ministerul de Externe, în loc să vadă de chestiuni diplomatice foarte urgente, se apucă să polemizeze cu participanţii la şcoala de vară”, a spus politicianul la Digi24, în emisiunea „Jurnalul de seară”.

La rândul său, deputatul liberal Ludovic Orban a amintit că „în fiecare vară au apărut astfel de declaraţii şi au fost preluate şi dezbătute”. „De când se face dezbaterea de la Tuşnad nu am auzit să existe vreo consecinţă negativă asupra vieţii de zi cu zi a românilor. E o formă de manifestare a frustrării unor extremişti maghiari şi de acumulare de capital politic”, consideră Ludovic Orban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri