Oscilaţiile mari de temperatură pun în pericol culturile din acest an

Data publicării:
agricultura iarna cald

Culmea este că, dacă până de curând, lipsa zăpezii şi, mai apoi, gerul riscau să le distrugă culturile, acum căldura este cea care le dă bătăi de cap. În doar câteva zile, pomii fructiferi ori culturile de cereale au fost expuse unor variaţii de temperatură chiar şi de 20 de grade Celsius.

La mijloc de februarie, în centrul ţării, doar ici colo vezi câte un petic de zăpadă pe câmp. În lipsa omătului, culturile sunt expuse gerului, dar şi oscilaţiilor de temperatură. Ioan Benea a cultivat 500 de hectare cu cereale. Omul a investit şapte milioane de lei pentru plantarea şi tratarea grâului şi a rapiţei. Acum se teme că va pierde totul.

În Ardeal, zona asta, în interiorul munţilor, era iarnă în alţi ani. La ora actuală aveam -20, - 25 de grade, dar zăpadă de jumătate de metru. Și în aprilie am avut zăpadă de 70 de centimetri, când lucram în câmp, şi ne-a prins zăpada utilajele acolo, nici nu am mai putut să le scoatem. Mi-e frică şi tremurăm pentru ce investiţii am făcut în culturile pe care le-am înfiinţat în toamnă”, a afirmat Ioan Benea – fermier.

Un semnal de alarmă trag şi pomiculturii. Gyula Molnar din Bihor are 7 hectare de livezi. El se teme că producţia de piersici şi caise va fi distrusă de oscilaţiile de temperatură din ultimele zile.

„Din cauza ridicat a temperaturilor a început să pornească florile. Dacă ţine aşa 10 zile se deschide florile. Dacă mai revine iarna cu câteva minusuri atunci pierdem toate florile, toată recolta în anul acesta”, a explicat Gyula Molnár.

„În cazul în care vor apărea temperaturi scăzute în perioada înfloritului vor avea cei care au cultură de cais de pierdut prin îngheţarea rodului şi a florilor”, a adăugat Adrian Feher - şeful Serviciului Inspecţie şi Implementare din Direcţia pentru Agricultură Bihor.

Iar veştile meteorologilor nu sunt îmbucurătoare.

„Pentru ziua de 13 vremea va intra într-un proces de răcire accentuat. Maximele vor urca doar până la 4-9 grade, iar minimele vor coborî la -4 grade în depresiuni până la 2-3 grade la deal. Adică, se vor înregistra cu până la 10 grade mai puţin decât în ultimele zile”, a anunțat Cristina Chiorean - şefa Serviciului Meteorologic din Oradea. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri