Paradisul pierdut de la Neptun-Olimp. Stațiunea nomenclaturii comuniste, distrusă de privatizările haotice

Data publicării:
neptun

În anii '70, românii de rând se înghesuiau la Costinești sau Mamaia, fiindcă stațiunile din sudul litoralului erau destinația elitei comuniste și a familiei Ceauoescu. Desigur, erau bineveniți și cei care plăteau în valută.

„Numai turişti străini. Numai nemţi, polonezi. Şi acum, uitaţi-vă! Ce a fost înainte aici - Poşta, CEC, dispeceratul de cazare, şi arătau superb. Acolo, era restaurant Sulina. Dădeau mâncare la 3.000 de oameni”, își amintește Tănase Belu, fost angajat al THR Marea Neagră.

La acea vreme, România era unul dintre pionierii turismului industrial și punct de actracție pentru est-europeni. După Revoluție, relansarea domeniului s-a dovedit un pariu pierdut.

„Am ajuns în situaţia în care multe unităţi hoteliere, ajunse în mâna unor proprietari, nu au fost bine gestionate, bine exploatate. Şi conceptul general de funcţionare a unei staţiuni a fost pierdut cumva şi nu a fost preluat de o structură care să conceapă turismul ca o industrie”, spune Dumitru Filip, vicepreședintele Asociației Patronale Neptun-Olimp.

Din aproape 70.000 de locuri de cazare, câte ar avea staţiunile Venus, Jupiter, Saturn şi Olimp, astazi abia dacă pot fi utilizate 20.000.

Complexul Panoramic-Amfiteatru-Belvedere din staţiunea Olimp este renumit pentru filmele româneşti de excepţie care s-au turnat aici. În anii 1970-1980 era plin de turişti străini, fericiţi că pot achita serviciile în propriile lor monede. Astăzi, însă, jumătate din complex aproape că se prăbuşeşte, iar cealaltă jumătate nu poate, sub nicio formă, să fie folosită la capacitate maximă.

Complexul desfaşurat pe 59.000 de metri pătraţi şi cu 750 de camere mai poate fi admirat acum doar în filmele din perioada comunista. Atunci era mândria litoralului.

Estimativ, în ultimii 18 ani, zona a pierdut 90% dintre turiștii străini, alungați de vecinătatea dezolantă a construcțiilor abandonate.

Acum, vin turişti şi cumpără de la alimentară şi mănâncă. Restaurantele nu mai funcţionează, gen liniile de autoservire. Mergi pe stradă şi sunt cinci turişti”, spune Tănase Belu.

Ar trebui să se ia şi măsuri punctuale şi concrete în zona sprijinirii, în primul rând, a agenţilor economici care nu au posibilitatea investiţională, prin diverse forme care pot fi de la creditare, până la măsuri mai rigoase în zona, să spunem aşa, forţării unor investiţii”, spune Dumitru Filip, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale Neptun-Olimp.

Colaborarea respectivă e un deziderat. Cert este că acum românii vin doar în weekend pe litoralul Mării Negre, iar vacanța de vară o petrec pe malul altor mări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri