Pericolul a trecut: Alerta cu bombă de la Otopeni a fost ridicată

Data publicării:
20121223 20bomba2-40192

Actualizare 18.06. La opt ore de la incident, pe aeroportul Otopeni, traficul urma să fie perturbat. Întârzieri înregistrau nu numai operatorii de pe cursele din Italia ale Wiza Air, dar și alte zboruri, precum cel de la Dortmund.

„Astăzi, 23 decembrie, șase zboruri Wizz Air dinspre Italia spre România au înregistrat întârzieri din cauza unor verificări adiționale de securitate ale autorităților ca urmare a unei amenințări false. În acest moment nu mai sunt necesare alte verificări, iar operațiunile au revenit la normal. Compania condamnă această amenințare falsă și lipsită de sens care a perturbat călătoria de sărbători a pasagerilor din Italia și din Romania. Autorii acestei amenințări false au comis o faptă ilegală, iar situația este de acum în responsabilitatea autorităților. Wizz Air își cere scuze pasagerilor pentru orice întârziere sau inconvenient cauzat pe parcursul acestei perioade de vârf”, se arată în comunicatul Wizz Air.

------------------

Brigada Antiteroristă a Serviciului Român de Informaţii a realizat verificări la unul din avioane, care a plecat de la Napoli şi a aterizat la Aeroportul Henri Coandă - Otopeni la ora 11:20. Alte trei avioane au fost temporar reţinute la sol în Italia, pe trei aeroporturi diferite (Bergamo, Treviso şi Roma), orele de decolare fiind decalate.

Alerta a fost declanşată de un apel telefonic efectuat la aeroportul Catullo din Treviso, iar personalul navigant din aeronava aterizată la Bucureşti a cerut verificări turnului de control înainte de aterizare.

Autorităţile aeroportuare române şi oficialii companiei aeriene au confirmat că a fost vorba despre o ameninţare la adresa Wizz Air.

Alerta de bombă a fost ridicată în jurul orei 12.

ACTUALIZARE 13:09Compania aeriană îşi anunţă poziţia oficială: Wizz Air confirmă că mai multe aeronave sunt oprite la sol sau şi-au întârziat decolarea în urma unei ameninţări cu bombă. Wizz Air cere scuze pasagerilor care sunt puşi în dificultate din cauza situaţiei create.

Wizz Air confirmă că mai multe zboruri cu plecare din Italia spre București din această dimineață (23 decembrie) sunt supuse unor verificări suplimentare de securitate ale autorităților. Wizz Air își cere scuze tuturor pasagerilor pentru întârziere și pentru inconvenientele cauzate”, transmit reprezentanții Wizz Air.

ACTUALIZARE 13:00Situaţia curselor aeriene Wizz Air care circulă dinspre Italia către România:

Treviso - Otopeni: ora programată a plecării: 8:45. Status: nu a decolat încă.

Ciampino Roma - Otopeni:ora programată a plecării: 9:00. Status: decolat la 12:15.

Bergamo Milano - Otopeni:ora programată a plecării: 9:05. Status: nu a decolat încă.

ACTUALIZARE 12:31 Apelul telefonic care a declanşat starea de alertă a fost efectuat în Italia, la AeroportulCatullo” din Treviso, în jurul orei 8:30 (ora locală, 9:30 ora României), potrivit ziarului local Tribuna Treviso. Cel care a transmis informaţia ar fi spus că bomba se află în aeronava aterizată la această oră la Bucureşti. Autorităţile aeroportuare italiene au luat decizia de a reţine la sol alte două aeronave aparţinând companiei Wizz Air.

ACTUALIZARE 12:18Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, a declarat la Digi24 că este vorba de o ameninţare cu bombă la adresa unei companii aeriene low cost şi că aceasta a fost făcută în Italia. El a făcut apel la calm şi a explicat că operaţiunile de verificare sunt în plină desfăşurare.

ACTUALIZARE 12:08 Alte două aeronave aparţinând companiei Wizz Air sunt controlate centimetru cu centimetru de specialişti, pe două aeroporturi din Italia. Surse citate de corespondentul Digi24 spun că ar fi vorba despre o ameninţare la adresa companiei aviatice.

Reţinerea aeronavei este o procedură standard şi poate dura multe ore, aşadar pasagerii se pot aştepta la întârzieri mari.Purtătorul de cuvânt al Aeroportului nu a dat nici o declaraţie în acest sens.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri