Sari la conținut

Pistele de biciclete din București nu rezistă mai mult de un sezon de pedalat

Acest şofer a trecut cu maşina peste banda separatoare a pistei de biciclete.

- Ştiţi că nu aveţi voie să parcaţi aici?

- Ştiu. Am lăsat un pachet şi plec imediat.

- Nu vă e teamă că trece poliţia şi vă amendează?

- E vorba de câteva secunde. N-am unde să o parchez.

Nu este singurul. În zona Pieţei Matache din Bucureşti, separatoarele sunt distruse aproape complet. Scuza e mereu aceeaşi.

- Da, ştiu, dar stau două minute.

- Şi dacă vine poliţia în cele două minute?

- Să sperăm că nu.

- Nu aţi văzut că era pistă de biciclete?

- Ok, o să o mut.

Aşa se face că în mai puţin de un an s-a ales praful de investiţia Primăriei Capitalei. Balizele şi stâlpii din plastic au ajuns la gunoi.

Astea nu mai sunt. Acolo la Calea Victoriei, că eu vin mereu pe acolo, toate sunt date la o parte pe o sută de metri.

Indiferent că se opresc în dreptul pieţei Matache sau la firmele din zonă, şoferii îi obligă pe biciclişti să caute alt loc pe unde să meargă, deşi au banda lor specială.

Pe contrasens mai mult. Pe trotuar, pe contrasens. Altfel nu poţi să rezişti cu bicicleta.

Sătui să vadă cum autorităţile stau cu mâinile în sân, biciciliştii vin cu propria soluţie pentru a-i potoli pe şoferii indisciplinaţi.

Dacă ne dă voie de la poliţie să facem poze şi să accepte poliţia poza noastră, cu maşina şi numărul s-ar mai speria oamenii.

Cum probele lor nu ar fi acceptate în instanţă, singura variantă rămâne ca şoferii care distrug benzile pentru biciclete să fie prinşi în fapt.

Răzvan Popa - purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Bucureşti: Din ianuarie şi până în prezent au fost aplicate peste 1.700 de sancţiuni contravenţionale şi avertismente.

- Ce valoare are această sancţiune?

- 180 de lei şi 2 puncte de penalizare.

Şefii din Primăriei recunosc că e greu ca toţi cei care produc distrugeri sau încalcă regulile de circulaţie să fie sancţionaţi.

Ion Dedu - directorul Direcţiei Transporturi din Primăria Capitalei: Trebuie să învăţăm să ne autocivilizăm.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei susţin că separatoarele de benzi vor fi înlocuite pe banii firmei care a reabilitat bulevardul. Municipalitatea spune că amenajarea pistei de biciclete de pe bulevardul Buzeşti-Berzei a costat aproximativ 15 mii de euro, iar lucrarea este în garanţie.