Poliția de Frontieră a pregătit cele 22 de puncte de intrare în țară prin aer și pe mare pentru Schengen

Data publicării:
BUCURESTI - INAUGURARE - ETIAS - 4 OCT 2023
Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Poliţia de Frontieră a luat toate măsurile necesare pentru pregătirea celor 17 puncte de frontieră aeroportuară şi cinci puncte de frontieră maritime cu care vom intra în Spaţiul Schengen din 31 martie 2024, a declarat, luni, inspectorul general al IGPF, Cornel-Laurian Stoica, în cadrul bilanţului instituţiei pe anul 2023, prezentat la sediul Poliţiei de Frontieră, conform Agerpres.

„Dat fiind rolul nostru în procesul de aderare la Spaţiul Schengen, au fost depuse eforturi susţinute pentru implementarea măsurilor prevăzute de legislaţia europeană în materie, nu doar în ceea ce priveşte procedurile aplicate, pregătirea resursei umane, ci şi dotarea cu tehnologie modernă”, a spus Stoica.

În ceea ce priveşte gestionarea consecinţelor crizei militare din Ucraina, IGPF a continuat şi în 2023 să aplice toate măsurile necesare de gestionare a situaţiei care a pus o presiune continuă pe punctele de trecere a frontierei de la graniţa comună.

„Pentru controlul documentelor şi fluidizarea traficului, a fost suplimentat personalul din punctele de frontieră, s-au creat fluxuri separate pentru persoanele fără documente şi au fost deschise traficului trei puncte noi, respectiv Vicovu de Sus, Racovăţ şi Bumbăta, în timp ce prin Valea Vişeului a fost reluat traficul”, a precizat şeful IGPF.

În acest context, traficul cetăţenilor ucraineni a crescut cu aproximativ 20% comparativ cu anul 2022, din totalul de aproape 7,6 milioane de cetăţeni ucraineni, peste 1,4 milioane fiind minori.

Stoica a evidenţiat şi cazurile celor 4.383 de cetăţeni ucraineni depistaţi cu intrare ilegală, deveniţi ulterior solicitanţi de protecţie temporară sau azil în România - o cifră în scădere uşoară cu circa 10% faţă de 2022, anul declanşării războiului.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri