Primele carduri de sănătate, eliberate la Arad

Data publicării:
19122012 20card 20sanatate-39522

Elena Moldovan este primul român care a primit cardul electronic de asigurat. Din cauza problemelor de sănătate, femeia a stat mai mult prin spitale şi era nevoită să aibă tot timpul la ea un teanc de analize medicale. De acum, însă toate informaţiile se vor regăsi pe card.

Sunt foarte onorată că am primit cardul, sunt printre primele persoane și o să-mi folosească la medicul de familie sau unde o să merg”, a afirmat femeia.

Pe card, medicul de familie va inscripţiona datele medicale pentru care pacientul îşi dă acordul. Adică grupa sanguină, RH-ul, bolile cu risc vital, bolile cronice şi acordul pentru donarea de organe.

„Cred că este benefic nu numai pentru pacient, ci inclusiv pentru medicul de familie este un lucru pozitiv, eu sunt unul dintre cei care pledez pentru implementarea acestui program”, a declarat Ionel Ionescu, medic de familie.

Fiecare asigurat va putea fi găsit în sistem imediat ce cardul său va fi introdus în cititorul de pe masa medicului său de familie.

„Am siguranța că numai cei asigurați care își plătesc conștiincios contribuția lor de sănătate din venitul total vor beneficia de asigurări de sănătate, de servicii”, a spus dr. Marius Octavian Filip, șeful CNAS.

Cardul naţional de sănătate este gratuit şi va fi valabil cinci ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri