Proiectul Esplanada, repus pe tapet de Sorin Oprescu. Ideea e de pe vremea lui Ceauşescu

Data publicării:
1502 20proiect 20esplanada-49627

Pe hârtie, Esplanada arată ca un oraş în miniatură, ridicat pe o suprafaţă de peste 10 hectare. Proiectul trebuia să cuprindă sala de spectacole, spaţii de birouri, magazine, locuinţe, dar şi locuri de petrecere a timpului liber, toate cu design îndrăzneţ şi înconjurate de grădini.

„Doresc, pe lângă parcul acela cu căprioare, de care vorbesc de ani de zile, să pot să dezvolt şi acea sală de concerte. Dar nu orişice fel de sală, ci una care într-adevar să onoreze Bucureştiul, să mă onoreze şi pe mine”, a declarat edilul Capitalei.

Terenul, aflat de-a lungul Bulevardului Unirii, acum în paragină, aparţine Guvernului României. Ca să poată începe lucrările, municipalitatea vrea să devină proprietară.

În legătură cu acest subiect, ministrul Administrației și Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a spus: „N-am spus deocamdată ca voi da terenul Primăriei. Am spus în timp că Proiectul Esplanada pe care îl doreşte domnul primar va fi sprijinit de ministerul nostru în orice formă. Deci decizia mea a fost ca ministerul, împreună cu Primăria, să realizeze acest proiect”.

A fost ideea lui Ceauşescu

Ideea dezvoltării unui centru cultural în zonă nu este nouă. Aceasta a apărut în perioada comunistă. La sfârşitul anilor 80, Nicolae Ceausescu a vrut să construiască Centrul Cultural Cântarea României, ce urma să devină sediul Operei Române, numai că până la Revoluţie muncitorii au reuşit să toarne doar 40% din fundaţie, după care lucrările au fost abandonate.

Iniţial, lucrările erau prevăzute să înceapă în 2007, dar niciunul dintre guvernele care au condus ţara nu au găsit bani pentru investiţia evaluată la un miliard de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri