Regulile pe care le-a încălcat pilotul elicopterului care a aterizat în Mamaia. Analiza unui expert în aviație

Data actualizării: Data publicării:
elicopte mamaia

Autoritatea Aeronautică Civilă ar trebui să verifice dacă s-au respectat regulile de siguranţă în cazul elicopterului care a adus aseară, la Mamaia, clienţii unui club de lux din staţiune. E ceea ce spune la Digi 24 expertul în aviaţie Sorin Stoicescu, după ce imagini, devenite virale, arată că aparatul de zbor a avut probleme la aterizare şi a pus în pericol mai mulţi oameni. Suflul puternic al elicelor a luat pe sus mai multe panouri din zonă şi le-a azvârlit peste oamenii aflaţi în jur. Un taximetrist a fost lovit uşor, iar la un moment dat pilotul pare că pierde controlul elicopterului, care se ridică brusc de la sol, fix după ce un bărbat a coborât din aeronavă.

Există reglementări aeronautice civile care au menirea de a-i face pe cei care sunt oamenii aviației civile să respecte niște reguli de siguranță, pentru ei, pentru pasageri și pentru terți. În această situație, dacă era un spațiu amenajat corect, potrivit reglementărilor aeronautice civile, un spațiu unde să se aterizeze, nu era nicio problemă. Dacă se ateriza fără să se pună problema unei permanente trebuia că pilotul și autoritatea care îl asigura de la sol să ia măsurile necesare că locul de aterizare să aibă dimensiunile din reglementări, să nu existe chiar construcții sau amenajări care ar putea pune în pericol la aterizare atât aeronava, pasagerii cât și persoanele din zona.

În principiu, e vorba de 3 diametre de rotor care trebuie asigurate ca un elicopter să aterizeze în condiții de siguranță, însă nu doar astea sunt problema, sunt și legate de meteo, de la momentul respectiv și sunt probleme legate de accesul persoanelor în perimetrul în care se aterizează”, spune Sorin Stoicescu.

Expertul în aviație spune că în această situație Centrul de Investigație al Aviației Civile trebuie să se autosesizeze și să cerceteze cazul.

„Din punctul meu de vedere, totul trebuie făcut de specialiști. Mai ales datorită faptului că o persoană a fost lovită, ne aflăm în situația unui accident, iar Centrul de Investigație al Aviației Civile trebuie să se autosesizeze și să cerceteze. Autoritatea Aeronautică Civilă poate să amendeze dacă e cazul. În asemenea situații, specialiștii trebuie să verifice, și dacă s-a greșit, trebuie luate măsuri în așa fel încât asemenea fapte să nu se mai întâmple. Ceea ce pune în principiu viață în pericol trebuie reprimat”, precizează Sorin Stoicescu.

Legat de ce sancțiune riscă pilotul elicopterul, expertul în aviație a declarat: 

„Sunt probleme de metodică și siguranță a zborului pe care specialiștii pot să le stabilească cu precizie, ei pot să spună cât au greșit și ce măsuri trebuie luate să nu se mai întâmple”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri